2025 yılında emekli olacak sigortalıların maaşlarındaki hak kaybını önlemek için yasa değişikliği yerine yönetmelik değişikliğiyle çözüm getirilmesi gündemde. Üzerinde durulan en önemli çözüm yönteminin katsayı oranlarının artırılması olduğu belirtiliyor. Yeni Şafak'tan Uğur Duyan'ın haberine göre, 2025 ve sonrasında emekli olacak kişilerin maaş kayıplarını önlemek amacıyla kurumlar arasında yürütülen çalışmalar son aşamaya geldi. Öne çıkan formül, yönetmelikte yapılacak değişiklikle sorunun çözülmesi.

Bu çözüm yöntemine göre, 2025'te emekliliği hak eden bir kişi, dilekçesini 2027'de verse bile maaşı, katsayının en yüksek olduğu döneme göre hesaplanacak. Yüksek enflasyon nedeniyle bu düzenlemenin yönetmelik değişikliği ile yapılmasının en doğru çözüm olduğu ifade ediliyor. Kaynaklara göre, yasal bir düzenleme yapıldığında yönetmeliğin de değişmesi gerekeceği için kısa yoldan çözüm katsayı formülüyle yönetmeliğe eklenecek.

Yenidoğan Çetesi Soruşturmasında Yeni Gelişme: Bakan Işıkhan'dan Önemli Açıklama Yenidoğan Çetesi Soruşturmasında Yeni Gelişme: Bakan Işıkhan'dan Önemli Açıklama

Analizler Tamamlanıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarda etki analizleri ve maliyet hesapları çıkarıldıktan sonra gerekli düzenlemelerin yapılacağı bildirildi. Kaynaklar, kanun değişikliğine gerek kalmadan sorunun yönetmelik değişikliğiyle çözülmesinin tercih edildiğini belirtti.

AK Parti kaynakları da yasada değişiklik yapılmasına gerek olmayabileceğini ifade ederek, "Önce etki analizi ve maliyet tablolarını inceleyeceğiz. Eğer ki bu durumun çok sayıda sigortalıyı etkilemediğini görürsek, yasal düzenleme yerine yönetmeliği değiştirmekle yetinebiliriz. Çünkü, her kesimde aynı etki yok. Bazılarına bağlanacak aylıkta neredeyse hiç bir değişim yokken bazılarında 14 bin lirayı bulan kayıplar var" dedi.

Editör: Şule Coşkun