Temmuz ayında yapılan artışla emekli maaşı taban ücreti 12 bin 500 TL'ye çıkarılmıştı. Peki, Ocak ayında emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? Mevcut taban maaşın yeni zamlarla ne kadar artacağına dair çeşitli senaryolar gündemde.

Taban Maaş Artışı Bekleniyor

Temmuz ayında 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye yükseltilen emekli taban maaşı, Ocak ayında bir kez daha artırılacak. Eğer mevcut durumda bir değişiklik yapılmazsa, 11 bin TL ve altındaki kök maaşı olan emeklilerin hiç zam alamama riski bulunuyor. Bu durumu önlemek adına taban maaşlara da zam yapılması planlanıyor.

Yeni Taban Maaş 17 Bin 687 TL Olabilir

Taban maaş artışıyla ilgili çeşitli olasılıklar gündemde. Orta Vadeli Program’a (OVP) göre, 6 aylık enflasyon verisi yüzde 13,44 olarak uygulanırsa, 12 bin 500 TL olan taban maaş 14 bin 180 TL’ye çıkacak. Ancak yıllık enflasyon oranı olan yüzde 41,5 uygulanırsa, yeni taban maaş 17 bin 687 TL’ye ulaşabilir. Ayrıca, refah payı eklenirse yüzde 20’lik bir artışla maaş 15 bin TL, yüzde 25'lik artışla ise 15 bin 625 TL'ye yükselebilir.

Ruhsatsız Silahlara Dair Yeni Kanun Yolda! Ruhsatsız Silahlara Dair Yeni Kanun Yolda!

Seyyanen Ödeme Uygulaması Devam Edecek

Taban maaşa yapılacak artışlar, emeklilere yapılan sosyal ödemeleri de etkileyecek. Kök maaşı, belirlenen yeni taban maaşın altında kalan emeklilere fark ödemesi yapılacak. Örneğin, şu anda 10 bin TL kök maaşı olan bir emekliye 12 bin 500 TL ödeniyor. Eğer taban maaş 15 bin TL’ye yükselirse, kök maaş zamlı haliyle bile bu miktarın altında kalırsa, seyyanen ödeme yapılmaya devam edilecek.

Editör: Şule Coşkun