Avrupa Komisyonu'nun Uyum ve Reformlardan Sorumlu Üyesi Elisa Ferreira ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay'dan bir son dakika haberi geldi.
Türkiye’ye 6 Şubat depremleri nedeniyle taahhüt edilen 1 milyar avroluk desteğin 400 milyon avrosunun kullanılmasına yönelik anlaşmanın imzalanmıştı. Paranın bu ay içinde hazinenin hesabına yatırılmasını beklediklerini ancak AB Komisyonunun iş akışı çerçevesinde bu tarihin değişebileceğine dikkat çeken diplomatik kaynaklar “Önceliğimiz depremin hemen ardından yapılan harcamaların mahsup edilmesi yöntemi olacak. Gerek görülürse yeni faaliyetler de finanse edilebilir” dedi.
Kaynaklar, söz konusu desteğin ilk planda sağlık, eğitim, geçici barınma ve kültürel mirasın korunması konularında hastane, okul ve konteyner yerleşimlerin kurulumunda ve tarihî bazı bölgelerin restorasyonu amacıyla kullanılmasının planlandığını ifade ediyor.
En yüksek para oldu
AB Dayanışma Fonu, doğal afetlerden etkilenen AB’ye üye veya aday ülkelerde bu afetler sonucunda ortaya çıkan yıkımların giderilmesine yönelik tedbirlere finansman sağlanması amacıyla, AB bütçesinin yanı sıra üye ülkelerin yardımları ile oluşturulmuş bir fondur.
Koordinasyonu Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı tarafından yapılacak fona dair tüm çalışmalar Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili birimlerinin iş birliği ve diğer kurumların katkıları alınarak yürütülecek.
Söz konusu anlaşmanın imzalanmasından sonra yardım ülkemize gelecek. Türkiye'ye sağlanan bu yardım, Avrupa Dayanışma Fonu tarafından bir aday ülkeye yapılan en yüksek yardım miktarı olarak tarihe geçmiş oldu.
İlk aşamada gelecek para 18 ayda kullanılacak
İlk aşamada gelecek para 18 ayda kullanılacak. Süre bittikten sonra 6 ay içinde fonun nerelerde kullanıldığına dair AB'ye rapor verilecek.