Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre, ağustosta en yüksek aylık reel getiri, yüzde 4,01 ile külçe altında gerçekleşti. Bu dönemde külçe altın, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile hesaplandığında en yüksek getiriyi sağladı.

Yatırım Araçları ve Reel Getiriler

Yatırım araçlarının performansını değerlendirdiğimizde, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile hesaplandığında avro, mevduat faizi (brüt), ve dolar gibi araçlar sırasıyla reel getiri sağlarken, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ve BIST 100 endeksi yatırımcısına kaybettirdi. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde avro yüzde 2,18, mevduat faizi brüt yüzde 1,64 ve dolar yüzde 0,6 oranlarında reel getiri sağladı. Ancak, BIST 100 endeksi yüzde 10,07 ve DİBS yüzde 0,68 oranında kayıplara neden oldu.

TÜFE ile İndirgendiğinde Getiriler

TÜFE ile indirgendiğinde avro yüzde 1,4, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,86 oranlarında reel getiri sağlarken, dolar ve DİBS yatırımcılarına sırasıyla yüzde 0,18 ve yüzde 1,44 oranlarında kayıplar yaşattı. BIST 100 endeksi ise en fazla kayıba yol açan yatırım aracı olarak yüzde 10,76 oranında bir reel kayıp sundu.

Merkez Bankası politika faizini sekizinci kez yüzde 50'de sabit tuttu Merkez Bankası politika faizini sekizinci kez yüzde 50'de sabit tuttu

Uzun Dönem Performansı

3 aylık değerlendirmede, mevduat faizi (brüt) Yİ-ÜFE ile yüzde 6,84, TÜFE ile yüzde 4,42 oranında en yüksek reel getiriyi sağladı. BIST 100 endeksi ise Yİ-ÜFE ile yüzde 9,4, TÜFE ile yüzde 11,46 oranında yatırımcısına en fazla kaybettiren araç olarak öne çıktı.

6 aylık dönemde, külçe altın Yİ-ÜFE ile yüzde 14,3, TÜFE ile yüzde 10,77 oranında en yüksek reel getiriyi sunarken, dolar Yİ-ÜFE ile yüzde 4,68, TÜFE ile yüzde 7,62 oranında kayıplara neden oldu.

Yıllık Performans

Yıllık değerlendirmede, külçe altın en yüksek reel getiriyi sağlamaya devam etti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,15, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,54 oranında getiri sundu. BIST 100 endeksi, avro, dolar, mevduat faizi (brüt) ve DİBS gibi diğer araçlar ise yatırımcısına yıllık bazda kayıplar yaşattı.

Editör: Şule Coşkun