Aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" nedeniyle 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma kararı aldı.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe tepki gösteren hekimler, yönetmeliğin bilimsellikten uzak olduğunu ve muayene sayısına dayalı teşvik ödemesinin koruyucu sağlık hizmetlerinin amacına aykırı olduğunu belirtiyor. Yönetmeliğin hastanelerdeki randevu sorununu çözmek amacıyla hazırlandığı iddia edilse de, hekimler koruyucu sağlık hizmetlerinin zedeleneceğini savunarak grev kararını duyurdu.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Tabip-Sen, Hekimsen ve birçok sivil toplum kuruluşunun katılımı ile yönetmeliğin yürürlüğe girmesine tepki olarak Türkiye genelinde 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma kararı aldı.

AHEF, yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması için davada açmıştı.

YÖNETMELİK MOBBİNG NİTELİĞİNDE

Memur-Sen'den Sözcü Gazetesi'ne "Maaş İddiaları" İçin Hukuki Adım Memur-Sen'den Sözcü Gazetesi'ne "Maaş İddiaları" İçin Hukuki Adım

AHEF Başkanı Türkü Yağmur Nehir, yönetmeliğe ilişkin daha önce yaptığı açıklamada “Biz hastalarımıza bilimsel temellere dayalı özgürce sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Sayılarla, formüllerle değil. Sağlıkta şiddet her geçen gün artıyor. Bizler hem hastalarımızla hem de sistemin zorlukları ile boğuşurken fiziksel ve psikolojik şiddetle karşı karşıya kalıyoruz. Şiddet sadece bizlere değil, sağlık sisteminin tamamına zarar veriyor. Yönetmeliği kabul etmiyoruz. Mobbing niteliğindeki bu tasarıdan bir an önce vazgeçin. Mesleğimizin, halkımızın ve aile hekimliği geleceğimizin savunucusu olmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Haklı mücadelemizden asla geri adım atmayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Editör: Şule Coşkun