Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Samsun'da düzenlenen ''Kadın İstihdam Sistemi İş-Pozitif Tanıtım Programı ve Fuar Açılışı'' programına katılarak çeşitli ziyaretlerde bulundu.

“Kadın İstihdam Sistemi İş-Pozitif Tanıtım Programı ve Fuar Açılışı” na katılan Işıkhan, burada yaptığı konuşmada, Şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde; kadın istihdamına destek olacak yeni bir projenin duyurusunu yaptıklarını anımsatarak, “Ülke çapında; bir seferberliğe dönüşmesini arzu ettiğimiz bu projemizi tüm bölgelerimize ve 81 ilimize duyurmak üzere yaklaşık 2 aydır bölge bölge, il il geziyoruz. İstiyoruz ki bu önemli girişimden bütün kadınlar haberdar olsun ve yararlansın. Yola çıkarken yedi bölgemizin tamamında; bu toplantılarımızı gerçekleştireceğimizin sözünü vermiştik. Bu vesileyle tek tek bütün illerimizi gezerek; vatandaşlarımızla hemhal olduk,  hasbihal ettik. O esnada gittiğimiz her şehirde projemizi anlattık” diye konuştu.

“Bugün, Milli Mücadele’nin işaret fişeğinin yakıldığı; Samsun’dayız” diyen Bakan Işıkhan, “Nasıl ki Milli Mücadele, bu topraklarda güçlenip harekete geçtiyse; ülkemizin geleceği adına önemli bir mücadele alanı olarak gördüğümüz istihdam politikalarımızı güçlendirecek bu projemizin de, burada, harekete geçmesini,  güçlenmesini istedik” ifadesini kullandı.

“Kadınların Toplumsal Hayata Aktif ve Üretken Katılımını Destekleyecek Projeler Geliştiriyoruz”

Işıkhan, kadın istihdamının 21 yıldır üzerinde hassasiyetle durdukları, gelecek hedef ve vizyonunun temel argümanları arasında yer alan önemli bir konu olduğuna vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geleceğin güçlü Türkiye’sine giden yol, kadın erkek her bir insanımızın, sosyal ve ekonomik kalkınma sürecinde imkanı ölçüsünde yer aldığı topyekun bir seferberlik şuurundan geçmektedir. Bu sebeple, geçmişten günümüze binlerce yıldır olduğu gibi önümüzdeki yüzyılda da kadınların gücüne ve desteğine ihtiyacımız var. Biz, kadını baş tacı sayan; bir inancın ve kültürün temsilcileriyiz. Gerektiğinde cephede mücadele veren, gerektiğinde ise kültürde, sanatta,  edebiyatta, sosyal ve ekonomik alanlarda kalkınmayı sağlayan kadınlar, bu toprakların bağrında yetişmiştir. Binlerce yıllık tarihimizde ve ülkemizin kuruluş yıllarında olduğu gibi; son 21 yılda da ülkemizin gerçekleştirdiği kalkınma ve ilerleme hamlesinde, kadınlar;  emeği ve çabası ile aktif rol oynamıştır. Türkiye, kadınların büyük fedakârlıkları sayesinde bugünlere gelmiştir. Nüfusumuzun yaklaşık yarısını oluşturan kadınların gücü olmadan, sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmamız mümkün değildir. Bu sebeple kadınların toplumsal hayata aktif ve üretken katılımını destekleyecek projeler geliştirme gayreti içerisindeyiz.”

“Gerek Projelerle Gerekse Mevcut Programlarımızla Kadın İstihdamını Önceliyoruz”

Kadınların; yenilikçi bakış açısına ve çözüm odaklı fikirlerine güvendiklerinin altını çizen Bakan Işıkhan, “Bu alanda somut, kalıcı çözüm mekanizmaları üretiyor, fırsatlardan eşit ve adil bir şekilde yararlanmalarına yönelik etkin politikalar yürütüyoruz. Sağlıktan eğitime, sanattan spora, bürokrasiden siyasete her zaman yanlarında olduğumuz gibi; çalışmak, üretmek, ülkemize ve milletimize değer katmak isteyen bütün kadınları destekliyoruz. Bakanlık olarak istihdam, nitelikli işgücü ve sosyal güvenlik hizmetlerimizde;  kadınlar her zaman, özel olarak politika geliştirdiğimiz gruplar arasında yer alıyor. Gerek projelerle gerekse mevcut programlarımızla kadın istihdamını önceliyoruz. Bu noktada özellikle kamu istihdam kurumumuz İŞKUR vasıtasıyla yürüttüğümüz proje ve aktif işgücü programlarımızla kadınların istihdam edilebilmelerini sağlıyoruz” dedi.

“2023 Yılı İçerisinde İŞKUR Aracılığıyla 464 Bini Aşkın Kadının İşe Yerleştirilmesini Sağladık”

Işıkhan, son 21 yılın rakamlarına bakıldığında; İŞKUR vasıtasıyla işe yerleştirilen 13 milyonu aşkın vatandaşın 4 milyondan fazlasını, kadınların oluşturduğuna dikkati çekerek, “Son 21 yılda, kurumumuz İŞKUR’un; Aktif İşgücü Programlarından yararlanan vatandaşlarımızın sayısına baktığımızda; yaklaşık 5 milyon insanımızın 2 buçuk milyonunu kadınlar oluşturmuştur. İŞKUR aracılığıyla sadece; 2023 yılı içerisinde 464 bini aşkın kadının işe yerleştirilmesini sağlamış durumdayız. Eğitim, özellikle nitelikli iş gücünü artırma noktasında hayati bir öneme sahiptir. Bu sebeple; kadın istihdamı konusu proje ve politikalarımızın merkezinde yer alan mühim bir konudur. Bu anlamda; kadınların mesleki eğitim programlarına ilgisi ve bu alandaki varlığı bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Eğitimli ve nitelikli iş gücü hedefiyle, geçtiğimiz yıl içerisinde 27 binin üzerinde kadını; kurs ve programlardan yararlandırdık” bilgilerini paylaştı.

“Yaklaşık İki Buçuk Ayda 100 Binin Üzerinde Kadının İstihdamını Sağladık”

2023 yılı boyunca 877 bine yakın kadına; danışmanlık hizmeti verildiğini kaydeden Bakan Işıkhan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sadece danışmanlık hizmeti alanların sayısına baktığımızda bile kadınların çalışma isteği ve azmini görebiliyoruz. Bakanlık olarak bu azmi ve kararlılığı, sahip olduğumuz tüm imkanları seferber ederek; birer katma değere dönüştürmenin gayreti içerisindeyiz. İş Pozitif Projemiz de tam olarak böyle bir anlayışın eseridir. Proje kapsamında, 10 Bakanlığımızın proje ortağı olduğu, tüm kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki istihdam eşleştirme süreçlerini kayıt altına alacak, İş-Pozitif adı altında bir bilgi sistemi kurduk. İş Pozitif; İstihdama yönelik eğitim veren ve çeşitli kurslar düzenleyen, işgücü ihtiyacı olan ve istihdam oluşturma potansiyeline sahip aktörlerin çevrimiçi olarak bir araya gelebileceği bir iş birliği sistemidir. 9 Şubat’ta başlattığımız İş Pozitif’te yaklaşık iki buçuk ayda 100 binin üzerinde kadının istihdamını sağladık. Bu sayıyı her gün artırmaya devam ediyoruz. Hedefimiz, inşallah 1 milyon kadının istihdam edilmesidir. İş Pozitifle amacımız; iş arayan ile işveren arasındaki iletişimi teknoloji çağının gereklerine uygun şekilde kolaylaştırmak ve özellikle kayıtlı kadın istihdamında önemli bir mesafe alabilmektir.”

Işıkhan, kadına sağlanan pozitif ayrımcılığın, Türkiye’nin geleceğine sağlanan pozitif ayrımcılık olacağına vurgu yaparak, mesleki danışmanlıktan, sosyal güvenliğe kadar çalışma hayatına girişteki her adımda kadınların yanında olduklarına dikkati çekti.

Çalışma hayatında kayıt dışılığın en büyük problemlerden biri olduğuna da değinen Bakan Işıkhan, “Kayıt dışı istihdam; hem insanlarımızın hem de ülkemizin geleceği için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bugün; tüm dünyada hayranlıkla takip edilen bir sosyal güvenlik sistemimiz var. Avrupa ve Amerika dahil, dünyanın bir çok ülkesinde artık insanlar hasta olmaktan dahi korkar hale geldi. Neden? Çünkü gönül rahatlığıyla güvenebilecekleri bir sosyal güvenceleri yok. Sosyal güvenlik hizmetlerinin sürdürülebilirliği noktasında birçok ülke ciddi finansal krizler yaşamaktadır. Mevcut güvenceleri için; ciddi ödemeler yapmak durumunda kalıyorlar. Sağlık problemi yaşadığında tek kuruş ödemeden tedavi alabilecekleri bir sosyal devlet anlayışları maalesef yok” ifadelerini kullandı.