Adana'da Salman-I Pak Kültür Merkezi'nde yapılan Genel Kurul, Adana, Osmaniye ve Mersin'den katılan delegeler ile DİSK Genel İş, SES, KESK’e bağlı sendikalar, BİRTEK-SEN, Emek Partisi ve Halkevleri’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Tek liste ile gidilen Genel Kurul'da ağırlıklı olarak emekçilere yönelik saldırılar ve Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi dahil Dev Sağlık-İş'in üye sayısındaki artış konuları ele alındı. Genel Kurul'da konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, taşerona karşı başlattıkları mücadelenin işçileri iradesinin yok sayıldığı toplu sözleşmelere mahkum ettiğini belirtti. Balcalı’da işçilerin bu durumu aşarak Dev Sağlık-İş’te örgütlendiğini ifade eden Çerkezoğlu, işkolu barajını aştıklarını duyurarak, “2024 yılı, sağlık işçilerinin gerçek toplu sözleşme masalarını kuracağı ve haklarını savunacağı bir yıl olacak” dedi.


“SAĞLIK İŞÇİLERİ İÇİN YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI”
Açılış konuşmasını yapan Dev Sağlık-İş Çukurova Şube Başkanı Hüseyin Türkmen, “Sendikaları şatafatlı kariyer kapısı olarak gören ve işçileri sadece aidat olarak değerlendiren sarı sendikacılık anlayışının artık bir karşılığı kalmamıştır. Sendikamız, yeniden sağlık işçilerinin umudu olmuştur. Çukurova şubemizin, sağlık işçilerinin mücadelesinin kurumsallaşması ve bu mücadelenin ileri taşınması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Artık bizim için mücadelede yeni bir dönem başlamıştır” dedi.

“HASTANELERDE ORTAK ÖRGÜTLENMENİN ÖERNEKLERİNİ VERDİK”
"Taşeronu bu topraklardan sileceğiz" diyerek çıktıkları yolda, Balcalı işçilerinin taşerona karşı mücadelesinin önemli bir yerde durduğunu belirten Çerkezoğlu, “On yıla yakın bir süre 'insan ihaleyle çalıştırılmaz. Taşeron hiçbir yerde olmaz ama sağlıkta, asla olmaz' diyerek bir mücadele yürüttük. Sağlıkta taşeron çalıştırmaya karşı mücadelenin ilk kıvılcımını da Adana'da Balcalı Hastanesi'nde yaktık” dedi. Adana Barosu, SES ve DİSK’e bağlı tüm sendikalarla bu mücadeleyi birlikte yürüttüklerini vurgulayan Çerkezoğlu, “Hekiminden hemşiresine, güvenlik personelinden veri giriş elemanına, temizlik işçisinden profesörüne kadar hastanelerde birlikte sağlık hizmeti ürettiğimiz herkesle beraber, nasıl üretiyorsak hakkımızı da birlikte aradık ve ortak mücadelenin, ortak örgütlenmenin en güzel örneklerini verdik” dedi.


“TAŞERONA KARŞI MÜCADELEDE İŞÇİLER GERÇEĞİ GÖRDÜ”
Sonunda taşerona da rahmet okutan ve işçilerin iş kollarını değiştirerek örgütlülüklerini dağıtan, üç buçuk yıl boyunca işçileri toplu iş sözleşmesi hakkından mahrum bırakan bir tezgahla karşılaştıklarını belirten Çerkezoğlu, “Ama arkadaşlar, artık hikayenin sonuna geldiler. Kurdukları bu tezgahları, bütün sağlık ve sosyal emekçileri dört bir yanındaki hastanelerde bozmaya başladı. Bugün Türkiye'nin dört bir yanında tüm işçi arkadaşlarımız, iki sendikanın işçilerin onurunu ayaklar altına alan, kapalı kapılar ardındaki sözleşmeleri ve taşerondan da kötü çalışma koşullarına mahkum eden bu düzeni gördü” dedi.

“DEV SAĞLIK-İŞ İŞKOLU BARAJINI AŞTI”
Dev Sağlık-İş’in işkolu barajını aşacak üye sayısına ulaştığını paylaşan Çerkezoğlu, işçinin kendi iradesini ortaya koyduğu gerçek bir toplu sözleşme için çalışmalara başladıklarını belirterek, “Evet, geliyoruz arkadaşlar. Bunu herkes bilsin. Türkiye işçi sınıfı, ‘ya uzlaşmacılık ve teslimiyet ya da mücadele ve sınıf sendikacılığı’ dediği bir yol ayrımında. Tarihin o anında Türkiye işçi sınıfının sermayenin tüm bu saldırılarına karşı cevabı olarak DİSK kuruldu. Sağlık işçileri de artık benzer bir yol ayrımında iradesini ortaya koydu ve kitle sendikacılığı için, işçinin söz ve karar sahibi olduğu gerçek bir sendika için mücadeleye geliyoruz” dedi.

“İŞÇİNİN İRADESİNİN YANSIYACAĞI TİS’LERİN YILI OLACAK”

İşçilerin ekmeğini küçültmek için yürütülen ücret politikasından vergi politikasına, KKM’sine kadar her türlü saldırıya karşı işçilerin tek seçeneğinin örgütlenmek olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “Bugün sağlık işçileri, kamudaki bütün işçilerle kıyaslandığında en düşük ücretle en olumsuz koşullarda çalışanlar sağlık işçileri. Ve bizler bu süreçte sağlık işçileri olarak kendi emeğimizi, ekmeğimizi ve irademizi elimize alarak yaşanan bütün bu ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve bütün bu hak kayıpları karşısında işin çatısı altında bütün mücadele arkadaşlarımızla ve yoldaşlarımızla beraber emeğimize, ekmeğimize sahip çıkmak için geliyoruz. Sağlık işçileri bu iradeyi ortaya koydu. 2024 yılı, yaşanan tüm bu olumsuzluklar karşısında sağlık işçilerinin gerçek toplu sözleşme masalarını kuracağı ve hakkını hukukuna sahip çıkacağı bir yıl olacak. Temmuz ayındaki istatistikten sonra biliyorsunuz çoğunlukta olduğumuz üniversite hastanelerimiz var. Bunlardan bir tanesi de sizin hastaneniz. Adana ve Çukurova Üniversitesi Hastanesi. Hemen arkadaşlar. Hemen temmuzdan sonra toplu sözleşme hazırlıklarına başlayacağız. Birim birim toplantılarımızı yapacağız. Ameliyathanesi, veri girişi, güvenliği, temizliği, bütün teknik servisi, bütün bölümlerdeki arkadaşlarla tek tek toplantılarımızı yapacağız. Sorunlarımızı, sıkıntılarımızı konuşacağız, taleplerimizi ortaya koyacağız ve Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde bütün işçilerin iradesinin yansıyacağı, toplu iş sözleşmesi taslağını hep birlikte buruşturacağız” dedi.

Anadolu Sağlık Sen Başkanı Taşkın: "Kamu Çalışanlarının Vergi Yükü Hafifletilmeli" Anadolu Sağlık Sen Başkanı Taşkın: "Kamu Çalışanlarının Vergi Yükü Hafifletilmeli"


 

Editör: Derya Sönmezler