İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıda iş dünyasıyla bir araya gelen Yılmaz, Türkiye'nin pandemiden sonra küresel ekonomide yaşanan zorluklardan etkilendiğini ancak bu dönemin aynı zamanda pozitif ayrışma için bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Zorlu Süreçten Fırsat Doğabilir

Yılmaz, dünya ekonomisinin pandemi sonrası toparlanma sürecinde olduğunu ancak halen eski performansına ulaşamadığını vurguladı. Türkiye’nin ise çevresindeki gelişmelerin yarattığı zorluklara rağmen bu süreçten avantaj sağlaması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Orta Vadeli Program Güncellendi

Toplantıda ayrıca Yılmaz, Türkiye’nin ekonomik hedefleri ve stratejilerini içeren güncellenmiş Orta Vadeli Program (OVP) hakkında bilgi verdi. OVP'nin Türkiye'yi farklı bir performansa ulaştırmak için önemli bir araç olduğunu ifade etti.

OVP'deki temel çerçevenin dış talebin verdiği katkının yükseldiği dengeli bir büyüme kompozisyonu olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bunu da yakalamış durumdayız, bu anlamda hedefimize ulaşmış durumdayız. Özellikle 2024'ün ikinci çeyreğinde dış talebin büyümeye katkısı, iç talebi aştı. Dolayısıyla bu programımız çerçevesinde bir gelişme olduğunu gösteriyor. Yıl sonu itibarıyla da beklentimiz yüzde 3,5'lük bir büyümeyle bu yılı kapatmak. 0,5 civarında bir aşağı yönlü revizyon yaptık bu açıdan. İşte yaşadığımız şartları dikkate alırsanız bunun büyük bir revizyon olmadığını ifade etmek isterim." dedi.

'Dış Talep Ağırlıklı Bir Büyüme'

Türkiye'nin ana pazarlarında gelecek yıl daha yüksek büyüme beklentileri bulunduğunu, emtia fiyatlarının ılımlı seyrettiğini dile getiren Yılmaz, FED ve Avrupa Merkez Bankası başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde faizleri düşürme sürecinin de başladığına dikkati çekti.

Bu sürecin gelişmekte olan ülkelere fon akışını hızlandıracağını, ihraç pazarlarına olumlu etkilerde bulunacağını söyleyen Yılmaz, "Dolayısıyla bütün bu şartlara da baktığımızda gelecek yıl yüzde 4 gibi bir büyüme hedefi koyduk. 'Enflasyonla mücadele ederken bu kadar büyüme olur mu?' diye sorular soruluyor. Onu izah etmek için söylüyorum, bütün bu şartları dikkate alarak bu hesaplamaları yaptık. Dengeli, enflasyonist olmayan, dış talep ağırlıklı bir büyüme kompozisyonuyla bunu başaracağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Yüzde 20-30'luk Enflasyon İçin Tarih Verdi

Yılmaz, büyümeyle enflasyon arasında kısa vadede zorluklar yaşanabileceğini ancak düşen enflasyonun orta vadede büyümeyi destekleyeceğine işaret ederek, şöyle konuştu: 

"Enflasyonda hazirandan bugüne 23,5 puanlık bir düşüş var. Ağustosta yüzde 52'yi gördü enflasyonumuz, eylül geldiğinde göreceksiniz 50'nin altına inecek enflasyon. Yani 40'lı rakamları göreceğiz. Yıl sonunda Orta Vadeli Program hedefimiz yüzde 41,5.

Kredi ve Kredi Kartı Borçlarına Yapılandırma Kararı Resmi Gazete'de Yayımlandı Kredi ve Kredi Kartı Borçlarına Yapılandırma Kararı Resmi Gazete'de Yayımlandı

Bir defa gelecek yılın ortalarında enflasyondan artık bugünkü kadar bahsetmeyeceğiz, bu çok açık ve net. Bu politikamızın sonucunda gelecek yıl bu zamanlar artık 20 ila 30 arası bir enflasyon olacak ülkemizde. Dolayısıyla bugünkü kadar enflasyon bir gündem oluşturmayacak ama enflasyonla mücadelemiz devam edecek elbette. 2025 sonu itibarıyla 20'nin altında bir enflasyonla kapatmayı planlıyoruz. 2026'da ise tek haneli rakamlara ülkemizi tekrar kavuşturmak istiyoruz. Bütün gayretimiz, planımız, politikamız bu çerçevede şekillendirilmiş durumda ve onu da geçmişte nasıl başardıysak yine başaracağımıza inanıyoruz."

Editör: Şule Coşkun