Cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik hazırlanan yeni yargı paketi, kamuoyunda infial yaratan suçlar için ceza alt sınırlarını yükseltmeyi hedefliyor. Bu düzenleme ile, özellikle maganda saldırıları gibi olaylarda ceza miktarlarının artırılması ve suçluların daha uzun süre cezaevinde kalması planlanıyor.

Toplumdaki Cezasızlık Algısı Gideriliyor

AK Parti ve Adalet Bakanlığı, cezasızlık konusunu ele alarak kapsamlı bir yargı paketi üzerinde çalışmalara devam ediyor. Cezaların alt sınırlarının yeniden düzenlenmesi, toplumda geniş yankı uyandıran suçlar için öncelikli bir hedef haline geldi. Özellikle trafikte ya da sokakta yaşanan maganda saldırıları, mevcut düzenlemede "organ zafiyetine neden olmadan yaralama" suçu kapsamında değerlendirilmekte ve alt sınırı sadece 1 yıl hapis cezası olarak belirlenmektedir. Bu tür suçlar genellikle tutuklanma gereği duyulmadan sonuçlanmakta.

Nitelikli Hırsızlık ve Diğer Suçlar

Nitelikli hırsızlık suçunda ise ceza alt sınırı 2 yıl olarak belirlenmiş durumda. Bu bağlamda, infial yaratan diğer suçların ceza alt sınırlarının yükseltilmesi için detaylı analizler yapılmakta. Yeni düzenlemenin, toplumsal güvenliği artırması ve cezasızlık hissiyatını ortadan kaldırması bekleniyor.

Bakan Memişoğlu'ndan "Yenidoğan Çetesi" Operasyonuna İlişkin Önemli Açıklama Bakan Memişoğlu'ndan "Yenidoğan Çetesi" Operasyonuna İlişkin Önemli Açıklama

Yargı paketinin içeriği ve uygulanabilirliği, toplumda büyük bir merakla takip ediliyor.

Cezasızlık Algısı Çözülüyor

Tartışılan konulardan biri de ceza alt ve üst sınırları arasındaki makasın daraltılması. TCK'da ceza alt ve üst sınırları arasında makas "1 yıldan 5 yıla" gibi oldukça açık. Yapılan çalışma hâkimlerin büyük çoğunluğunun cezaları üst değil alt sınırdan verdiğini ortaya koydu.

Alt sınırdan ceza verildiği için toplumun hassas olduğu birçok konuda suçluların daha kısa süre cezaevinde kalmasına neden oluyor. TCK'daki ceza alt ve üst sınırları arasındaki bu makasın daraltılması halinde hâkimin takdir yetkisi sınırlanmış olacak. Suçlulara daha fazla ceza verilmesi ve daha uzun süreler cezaevinde kalmaları sağlanacak.

Boşanmada Bekleme Süresi 1 Yıla İnecek

Bu arada AK Parti, hazırlıkları tamamlanan, ancak Meclis tatile girmeden önce TBMM Başkanlığı'na sunulan yargı paketinden ayrılan maddeleri içeren yeni paketi gündeme taşıyor.

22 maddelik paketin bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor. Teklifte, boşanmanın reddinden sonra ortak hayat kuramayan çiftlerin tekrar dava açması için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indiriliyor.

Noterlerin hafta sonu çalışması, yargılama süreleri gibi düzenlemeler de pakette yer alıyor. Cezasızlık algısını ortadan kaldıran paketin ayrı bir teklif olarak Meclis gündemine taşınması planlanıyor.

Editör: Şule Coşkun