Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dün yayınladığı raporla birlikte hükümetleri sağlığa zarar veren ürünlerin nasıl pazarlanacağına ilişkin daha sıkı düzenlemeler uygulamaya çağırdı.

Raporda büyük şirketlerin ürettiği 4 ana ürün değerlendirilerek, “Dört kurumsal ürün tütün, ultra işlenmiş gıdalar, fosil yakıtlar ve alkol küresel olarak yılda 19 milyon ölüme veya tüm ölümlerin yüzde 34'üne neden olmaktadır. Sadece Avrupa Bölgesi'nde bu endüstriler yılda 2.7 milyon ölümden tamamen veya kısmen sorumludur” denildi.

53 ülkedeki sağlık verilerini mercek altına alan Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri bu dört endüstri sebebiyle Avrupa'da günde 7 bin 400 kişinin hayatını kaybettiğini hesapladı.

Zayıflamak İçin Gittiği Hastanede Hayatını Kaybetmişti: Hastane Hakkında İdari Soruşturma Başlatıldı Zayıflamak İçin Gittiği Hastanede Hayatını Kaybetmişti: Hastane Hakkında İdari Soruşturma Başlatıldı

İstatistiklere göre Avrupa nüfusunun yüzde 60'ı aşırı kilolu ya da obezite hastası. Avrupa'da kalp hastalıkları ve kanser bağlantılı 5 ölümden birinin sağlıksız beslenme kaynaklı olduğuna dikkat çekiliyor.

Araştırmaya göre Avrupa'da yılda 1 milyondan fazla kişi tütün kaynaklı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Uzmanlar bu sayının kıtadaki ölümlerin yüzde 10'una karşılık geldiğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, alkol sigara ve işlenmiş gıda şirketlerin ürünlerinin sağlığa zararları konusunda kitleleri yanlış yönlendirdiği ve hükümetlerin kanser, kalp hastalıkları ve diyabet gibi rahatsızlıklara karşı önlem almalarını engellediği suçlamasında bulundu.

Dünya sağlık örgütü hükümetlere sağlıksız ürünlerin tanıtım ve reklamlarına yönelik sıkı kontroller getirilmesi çağrısında bulundu. Acilen kitlesel önlemler alınması ihtiyacına vurgu yapıldı.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölge direktörü Hans Kluge ise, "Kârdan önce kamu sağlığı gözetilmeli"dedi.

ÖLÜMLERİN YÜZDE 90'INI OLUŞTURAN BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR ARTTI

Raporda, şirketlerin politikaları nedeniyle bu 4 ana kategorideki ürünleri tüketerek bulaşıcı olmayan hastalıklara yakalanan insanların örneklerinin bulunduğu belirtip, “Rapor, 'büyük endüstrinin' tütün kontrol önlemleri ve gıda ve alkol ürünleri için zorunlu sağlık ve beslenme etiketlemesi gibi bulaşıcı olmayan hastalık politikalarını geciktirmek, caydırmak ve engellemek için açık ve gizli yöntemleri nasıl kullandığını açıklamaktadır.

Editör: Mısra Yıldırım