Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim sonrası bazı AK Parti kurmayları ve bakanlarla yaptığı toplantıda, emekliler için neden yeni bir adım atılmadığını, “Bunu yapmak için Türkiye’nin yurt dışından yüzde 50’den fazla bir faizle borçlanması gerekecekti. Böyle yaparsak, gelecek nesilleri de ipotek altına alacaktık. Buna izin veremezdik” sözleri ile anlattı.
Şimşek, orta vadeli ekonomi programının tutturulması için uygulanan sıkılaşma politikasının devam edeceğini belirtti. Kamuda da tasarruf tedbirlerinin sıkılaştırılacağını vurguladı.
Şimşek, kamuda uyguladıkları tasarruf tedbirlerine ilişkin ise şunları söyledi:
''Bir kuruş bütçe dışı ödenek verilmiyor, verilmeyecek. Her kurum ve bakanlıklar ile belediyeler bütçelerinde öngörülen sınırların dışına çıkamayacak. Kimse ek ödenek için bana gelmesin.''
Yatırımda tarımsal üretim, sulama ve baraj öncelikli
Bakan Şimşek, yeni yatırımlar konusuna da değindi; ''Önceliğin gerçekleşme oranı yüzde 60-70’in üzerinde olan yatırımlar ile tarım sektöründe olduğunu söyledi. Fiziki gerçekleşmesi yüzde 60-70’in üzerinde olan yatırımlara ödenek verilecek. Tarımsal üretim, nitelikli yatırımlar, sulama ve baraj gibi yatırımlar öncelikli olacak. Tarımsal desteklerden herhangi bir kesinti yapılmayacak.'' dedi.
Sıkılaştırma politikasından taviz yok
Bakan Şimşek, sıkılaştırma politikaları çerçevesinde taviz verilmeyecek konularının altını çizdi.
- Yeni kamu binası alınmasına kesinlikle izin verilmeyecek.
- Kamudaki servis hizmetine sınırlama getirilecek.
- Yurt içi toplantılarını her kurum kendi binası içinde yapacak.
- Yurt dışı toplantılarına sınırlı personel katılabilecek.
Araç konusunda çok titiziz
Kamudaki servis hizmetine sınırlama getirilecek. Zorunlu olmayan servis hizmetleri son buluyor. Kamuda araç tasarrufu en çok önem verdiğimiz konulardan biri. Bu nedenle, zaten bir süredir araç tasarrufu konusunda dikkat ediyoruz. Kiralama veya yeni araç alımında çok katı kurallar var. Yeni araç alınmasına yönelik talepler geldiğinde, titiz bir inceleme yapılıyor. Öncelikle ‘elinizdeki mevcut araçları satın, yerine o zaman yenisini alın’ diyoruz. Yenisi alınacaksa da TOGG almalarını söylüyoruz.
KDV Kaçağı için Yapay Zeka Devrede
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV’deki oran uyumsuzluklarının tespit edilmesi için başlattıkları yapay zekâ destekli çalışmanın tamamlandığını bildirdi. Birçok işletme, yüzde 8-10 arasında olması gerekirken, temel gıda için uygulanan yüzde 1 KDV’den fiş kesiyor, vatandaştan yüzde 10 olarak aldığı vergiyi yüzde 1 olarak devlete ödüyor ve vergi kaçağına sebep oluyordu.
Sosyal medya hesabından, KDV kayıp ve kaçağının önlenmesine ilişkin yürütülen çalışmalara ilişkin paylaşım yapan Bakan Şimşek, temel ihtiyaç ürünleri üzerindeki vergi yükünü azaltmak için uygulanan düşük KDV oranlarını istismar ettiği tespit edilen firmalara yönelik saha denetimleri yapılacağına dikkati çekerek şunları kaydetti: KDV’deki oran uyumsuzluklarını tespit etmeye yönelik, Vergi Denetim Kurulu ve Gelir İdaresi başkanlıklarımız ile Risk Analizi Genel Müdürlüğümüz yapay zekâ destekli çalışmalarını tamamladı. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların, haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz.