Erzincan’ın İliç ilçesinde Şubat ayında yaşanan toprak kayması sonucu 9 işçinin hayatını kaybettiği "Çöpler Madeni," 8 aylık iyileştirme çalışmalarının ardından yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Madeni işleten Anagold Madencilik, toprak kaymasına yol açan yığın metodunu terk ederek, üretimin yalnızca sülfit tesisiyle sürdürüleceğini duyurdu.

Çöpler köyündeki maden sahasında düzenlenen toplantıda, güvenlik önlemlerine dair detaylı bilgiler verildi. Anagold Madencilik yetkilileri, güvenlik, çevresel tedbirler ve acil müdahale imkanları hakkında basına bilgi sunarak, rutin güvenlik prosedürlerini ve iyileştirme çalışmalarını gazetecilerle paylaştı. Şirket yöneticilerinden Cengiz Demirci, toprak kayması öncesi ve sonrasında alınan önlemler ile yapılan teknolojik yatırımları anlattı.

Fırat Nehri'ne siyanür karıştığı iddialarını reddeden Demirci, olay sonrası bölgeden binin üzerinde alınan numunede herhangi bir kirliliğe rastlanmadığını belirtti. Ayrıca, toprak kaymasının meydana geldiği alandan 10,5 milyon ton malzeme kaldırıldığı ve Sabırlı Deresi bölgesinde kalan az miktardaki yığının da temizlenmeye devam ettiği ifade edildi.

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer tutuklandı Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer tutuklandı

Saha gezisinde gazetecilere madeni yeniden açmak için hazır olduklarını belirten Demirci, "Bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Şu anda da açılışla kullanacağımız sülfit proses tesisi önündeyiz ve faaliyete başladığımızda bu tesisi kullanacağız." dedi.

Gazetecilere sırasıyla radar merkezi, maden sahası, sülfit proses tesisi gezdirildi, sorumlu birim yöneticilerince bilgiler aktarıldı. Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen heyelanda 9 işçi toprak altında kalmış, 2 işçinin 5 Nisan ve 19 Nisan'da, 2 işçinin 4 Mayıs'ta, 5 işçinin de 10 Haziran'da cenazelerine ulaşılmıştı.

Editör: Şule Coşkun