Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, 2025’in ikinci çeyreğinde sosyal güvenlik mevzuatında önemli düzenlemeler yapılacak. Bu düzenlemelerle sosyal güvenlik sistemi, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve esnek çalışma modellerine uyum sağlayacak. Ayrıca, sistemin uzun vadeli mali sürdürülebilirliği güçlendirilerek, prim tahsilat süreçleri ve yeni çalışma biçimleri ile daha uyumlu hale getirilecek.

Kişilerin sosyal güvenlik sisteminde daha uzun süre kalmasını teşvik eden, hakkaniyetli ve aktüeryal dengeyi koruyan yeni düzenlemelerle, sosyal güvenlik sistemi daha dayanıklı hale gelecek.

Sosyal Güvenlik Sistemi Kapsamı Genişliyor

Farklı meslek ve gelir gruplarını kapsayacak şekilde sosyal güvenlik sistemi genişletilecek. Bu kapsamda yer almayan grupların da sisteme dahil edilmesi için yeni uygulamalar hayata geçirilecek. 2025 yılının ikinci çeyreğinde, sosyal güvenlik mevzuatı değişen iş gücü piyasası ve yeni esnek çalışma modelleriyle uyumlu hale getirilecek.

Güvenceli Esnek Çalışma Modeli Geliyor

Uzaktan, kısmi süreli, geçici ve platform bazlı çalışma gibi yeni nesil esnek çalışma modelleri doğrultusunda, 2025’in ilk çeyreğinde yeni düzenlemeler yapılacak. İş Kanunu’nda sosyal taraflarla diyalog içerisinde yapılacak bu değişikliklerle, iş gücü piyasalarında “güvenceli esneklik” sağlanacak. İş dünyasının ihtiyaçları ve çalışanların iş-özel yaşam dengesi gözetilerek bu yeni düzenlemeler devreye alınacak.

Yeşil ve dijital dönüşümün iş gücü piyasaları üzerindeki etkileri analiz edilerek, adil bir geçiş süreci sağlamak için programlar uygulamaya konulacak.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Kuruluyor

2025’in ikinci çeyreğinde Otomatik Katılım Sistemi (OKS), işveren katkıları ile birlikte tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşecek. Bu yeni sistemle, mevcut sosyal güvenlik sisteminin üzerine ek bir emeklilik yapısı oluşturulacak. Aynı zamanda Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yeniden yapılandırılarak, katılımcıların birikimlerine daha fazla katma değer sağlayacak yatırım fonları tasarlanacak.

İstihdam Teşviklerinde Yeni Dönem

İstihdam teşviklerinde etkili olmayan uygulamalar sonlandırılacak. Kadınlar, gençler ve engelliler için teşvikler artırılarak daha sade ve etkin bir teşvik sistemi oluşturulacak. Ayrıca, prim borçlarının tahsilatı daha etkin hale getirilecek.

Sağlık Sisteminde Yenilikler

Sağlık hizmetlerinin finansal sürdürülebilirliği sağlanarak, geri ödeme kriterleri veri analizi ile incelenecek. Yurt dışından temin edilen ilaçların harcamaları kontrol altına alınacak ve değer bazlı geri ödeme yöntemleri yaygınlaştırılacak. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkinliği artırılarak, sağlık hizmetlerinin entegrasyonu güçlendirilecek.

Motorine zam kapıda: Bu gece yürürlüğe girecek Motorine zam kapıda: Bu gece yürürlüğe girecek

Sağlık Market Uygulaması genişletilerek, ilaç ve medikal malzeme tedarik zinciri daha da sağlamlaştırılacak. Akılcı ilaç kullanımı teşvik edilerek, sağlık harcamalarının daha verimli kullanımı sağlanacak.

Son olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bilişim altyapısı güçlendirilerek, veri paylaşımı artırılacak ve mali göstergeler düzenli olarak izlenecek.

Editör: Şule Coşkun