Eşine Vermek İstediği Böbrek Başkasına Takıldı Eşine Vermek İstediği Böbrek Başkasına Takıldı

Beşiktaş'ta, Gayrettepe'de bulunan 16 katlı bir binanın eksi 1 ve eksi 2'nci katlarında faaliyet gösteren gece kulübünde, 2 Nisan tarihinde tadilat sırasında yangın çıktı. Bu yangında 2'si yabancı uyruklu olmak üzere toplam 29 kişi hayatını kaybetti. Yangınla ilgili olarak hazırlanan iddianamede, 9 şüpheli hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan ayrı ayrı 2 yıl 8'er aydan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianamede, 29 kişi 'maktul', 27 kişi 'müşteki', 9 kişi ise 'şüpheli' olarak yer aldı.


İŞLETMENİN SAHİPLERİ TESPİT EDİLDİ
İddianamede, müşteki şüpheli Ercan Erkan ile dumandan etkilenen müşteki Usamettin Yıldırım'ın yanı sıra Gülden Taşpınar'ın yaralandığı belirtiliyor. Savcılık ve bilirkişi heyetinin yaptığı inceleme sonucunda, olayın yaşandığı işletmenin sahiplerinin şüpheliler Şahzade Şekergümüş, Fatma Dörtgül ve Mehmet Memduh Ceylan olduğu, mesul müdürünün ise şüpheli İsmet Şen olduğu tespit edildi. İşletmenin tadilatı sırasında metal işlerini yapan kişilerin ise şüpheliler Çağatay Altunel ve Kahraman Erdem olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, işletmede bulunan asansörlü ve hidrolik destekli sahneyi kuran şirketin sahibi olarak şüpheliler Dursun Çelik ile Sibel Çelik'in belirlendiği, işletmenin tadilat ve tamirat işlerinden sorumlu olduğu belirtilen şüphelinin ise İbrahim Bildirici olduğu kaydediliyor.


YANGIN SONRASINDA PRİZE TAKILI ELEKTRİKLİ KAYNAK MAKİNESİNİN BULUNDUĞU BELİRTİLDİ
İddianamede, olaya ilişkin yangın raporuna da yer veriliyor. Raporda, yangın söndürülmesi sonrası yapılan incelemede işletmenin mal kabul bölümü girişine yaklaşık 15 metre mesafede yanmaya dayalı ağır tahribat ve deformasyon olduğu belirtiliyor. Bu alanda yapılan detaylı incelemede, tadilat amacıyla kullanılan ve prize takılı halde bulunan elektrikli kaynak makinesi, elektrikli metal kesme motoru gibi elektrikli el aletleri ile çeşitli sayıda sanayi tipi oksijen tüplerinin bulunduğu tespit ediliyor.


KAYNAK ÇALIŞMASI SIRASINDA KIVILCIMLARIN YANICI MALZEMELERİ TUTUŞTURMASIYLA YANGIN BAŞLADI
İddianamede, kaynak çalışması sırasında elektrikli kaynak makinesinden çıkan kıvılcımların ses yalıtım, izolasyon ve döşeme gibi kolay yanıcı nitelikteki malzemeleri tutuşturmasıyla yangının başladığı, hızla yayılarak çevresine sıçradığı belirtiliyor. Çalışanların taşınabilir yangın söndürme cihazlarıyla (kuru kimyevi toz) yangını söndürmeye çalıştıkları ancak yangının hızla büyümesi ve yayılması sırasında işletmede yoğun duman oluştuğu ve elektriğin kesildiği ifade ediliyor.


YANGIN DOLAPLARININ ÇALIŞMADIĞI KAYDEDİLDİ
İddianamede, iş yerinde acil durum aydınlatmaları ve yönlendirme levhalarının bulunmadığı, mevcut sprinkler söndürme sistemi ve yangın dolaplarının çalışmadığı, yangının söndürülmesinin ardından kurtarma faaliyetlerinin yapıldığı ve işletme içinde hareketsiz halde bulunan kişilerin sağlık ekiplerine teslim edildiği ifade ediliyor.
İddianamede, bilirkişi heyetinin raporunda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda belirtilen sağlık gözetimi maddesi ile Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'te yer alan iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile ilgili kurallara uyulmadığı tespit edildiği ifade ediliyor. Ayrıca İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği'nin iş ekipmanı ile ilgili kurallar maddesi ile İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirme Yönetmeliği'nin işveren yükümlülüğü maddesine de uyulmadığı belirtiliyor.


GECE KULÜBÜNDE GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMADIĞI BELİRTİLDİ
İddianamede, gece kulübünde gerekli önlemlerin alınmadığı, tadilat işlemlerinde gerekli dikkatin gösterilmediği, şüphelilerin kusurlu olduğu ve bu kusurlu davranışlarla istenmeyen sonucun gerçekleşmesine bilinçli bir şekilde sebep olunduğu belirtiliyor.


 

Editör: Derya Sönmezler