Z kuşağının modern çalışma koşullarına ilkin talepleri, işverenleri 50 yaş ve üzeri çalışanları istihdam etmeye yönlendiriyor. Firmalar 50 yaş üstü çalışanların iş ahlakının daha yüksek olduğunu aktarıyor.

Tüm dünyada çalışma hayatı kurallarını sarsan Z kuşağının haftada 4 gün, günde 6 saat çalışmak istemesi, hibrit ve uzaktan çalışmaya sıcak bakması iş dünyasında yeni bir trendi gün yüzüne çıkardı. Sabah'ın haberine göre, z kuşağı ile bir türlü kurulamayan bağ ve yetişmiş eleman sıkıntısı hemen hemen her alanda hissedilince iş dünyası 50 yaş ve üzeri istihdamına önem vermeye başladı. Bu yaş grubundaki kişiler, tecrübe ve bilgi birikimi sayesinde firmalar için vazgeçilmez oluyor.

Uzmanlar, 50 yaş üzeri çalışanların tercih edilme sebeplerini açıkladı!

Maaşlar da geçmiş yıllara göre 2-3 kata varan oranlarda arttı. Uzmanlar, 50 yaş üzeri çalışanların tercih edilme sebeplerinin başında işe sadakat ve yüksek iş ahlaklarının geldiğini kaydetti. Öte yandan, bu yaş grubundaki çalışanların genç kuşaklara mentorluk yapabilme yetenekleri de işverenler için büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Başkent’te yeni istihdam fırsatı: ABB, KPSS şartı olmadan 195 işçi alacak Başkent’te yeni istihdam fırsatı: ABB, KPSS şartı olmadan 195 işçi alacak

"İstihdam politikalarındaki trend, istatistiklere de yansımaya başladı"

Şirketlerin istihdam politikalarındaki trend, istatistiklere de yansımaya başladı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 Yaşlılar Araştırması'ndan elde edilen verilere göre, işgücüne katılma oranı yaşlı nüfus için 2019'da yüzde 12 iken 2023'te yüzde 12.2 oldu. Yaşlı nüfustaki işsizlik oranının 2019 yılında yüzde 3.1 iken 2023'te 2.7 oldu. İşgücü istatistiklerine göre, istihdam edilen yaşlı nüfusun sektörel dağılımı incelendiğinde, yüzde 57.7'si tarım, yüzde 32.1'i hizmetler, yüzde 7.3'ü sanayi, yüzde 2.8'i ise inşaat sektöründe yer alıyor.

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) verileri de TÜİK verilerini doğrular nitelikte. Bu doğrultuda, Türkiye'de 55-64 yaş grubundaki bireylerin istihdam oranı 2010'da yüzde 29 iken, 2020'de yüzde 35'e çıktı. Türkiye'deki işverenlerin katıldığı çeşitli anketlerde de, 50 yaş ve üzeri çalışanları istihdam etme oranlarının arttığı belirtiliyor. 2019'da yapılan anketlerde, işverenlerin yüzde 25'i 50 yaş ve üzeri çalışanları istihdam ederken, 2023 yılında bu oran yüzde 30'u geçti.

"Türkiye'de gençlerin yüzde 63'ü yurtdışında yaşamak istiyor"

Türkiye'deki Z kuşağının çalışma hayatına yönelik isteksizliğinin arkasında birçok faktör bulunuyor. Türkiye'de gençlerin yüzde 63'ü yurtdışında yaşamak ya da orada okumak istiyor. Eğitimde ve istihdamda olmayan gençlerin oranına bakıldığında Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde ilk sırada yer alıyor. 15-24 yaş arasındaki dört gençten biri ne eğitimde ne de çalışıyor. Bu oran kadınlarda daha yüksek seyrediyor. Geleneksel iş modelleri ve beklentiler, bu kuşağın modern ve esnek iş yapma biçimleri ile örtüşmediğinde, iş gücüne katılım isteği azalabiliyor ya da yöneticilerinin en küçük uyarısında istifa edebiliyorlar. İş dünyası da öğrenmeye kapalı bir süreç sergilen Z kuşağına yatırım yapmak yerine tercihini 50 ve üstü istihdamına çeviriyor.

50 yaş ve üzeri çalışanlar, genç çalışanların kariyer yolculuklarına da rehberlik yaparak, hem onların gelişimine katkı sağlıyor hem de işyerindeki kuşaklar arası iletişimi güçlendiriyor. İş dünyası, 50 yaş üstü çalışanların bilgi birikimi, uyum yeteneği ve özverileriyle işyerlerine ciddi katkı sağladığına değiniyor.

50 yaş üstü neden tercih ediliyor?

50 yaş ve üzeri çalışanların deneyimleri ve sağduyulu olmaları kriz ortamlarını daha kolay yönetmelerine olağan sağlıyor. Bilgi birikimi ve uyum yeteneğiyle şirkette yönetim kolaylığı sağlıyor. Yaşı büyük olan çalışanlar, belirli konularda daha az talepkar oluyor. 50 yaş üstü çalışanlar, diğer yaş gruplarına göre daha az sıklıkta maaş artışı talep etme eğiliminde oluyor ve ücret konusunda daha dengeli ve gerçekçi yaklaşım sergiliyor.

Editör: Şule Coşkun