Yeni düzenlemeyle kira sözleşmeleri artık e-Devlet sistemi üzerinden yapılacak. Bu değişiklik, kiracı ve ev sahiplerinin bölgedeki kira piyasasını daha şeffaf bir şekilde görebilmesini sağlayacak ve fahiş kira artışlarının önüne geçecek. Kira sözleşmeleri tamamen elektronik imza ile yapılacak ve işlemler e-Devlet üzerinden yürütülecek.

Bebek ölümleri araştırılacak: Komisyon üyeleri açıklandı Bebek ölümleri araştırılacak: Komisyon üyeleri açıklandı

e-Kira Kontratı ile Şeffaflık Artacak

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, e-kira kontratı uygulamasının kira piyasasında şeffaflığı ve güvenilirliği artıracağını belirtti. Tanrıvermiş, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2023’te 1,8 milyon ev sahibinin beyan verdiğini, ancak yaklaşık 3,7 milyon ev sahibinin asgari beyanname vermediğini vurguladı. Bu yeni sistemle, kira sözleşmelerinin dijital ortamda yapılmasıyla konut piyasasının daha şeffaf ve izlenebilir hale gelmesi öngörülüyor.

Merkezi Kira Takip Sistemi ile kiralama ihtilaflarının yaşanması durumunda, sözleşme şartlarına ilişkin takip ve incelemenin daha kolay yapılabileceğine değinen Tanrıvermiş, e-kira kontratının avantajlarını şöyle açıkladı: 

"Kira sözleşmelerinin Merkezi Takip Sistemi'ne alınması hem ev sahipleri hem de kiracılar için daha şeffaf piyasanın kurulmasına imkan verecek. Kira sözleşmelerinin kayıt dışı olmasının önüne geçilebilecek. Kamu otoriteleri ile uzmanların yerleşim yerlerindeki kiralık konut ve iş yerlerini incelemesi ve fahiş kira artışlarını tespit etmeleri kolaylaşacak. Ayrıca, konut piyasasındaki kira, boşluk ve aidat gibi verilerin daha doğru ve güvenilir biçimde elde edilmesine imkan verecek. Kiralanan gayrimenkullerin kayıt altına alınması, beyanname sınırının dışında kalan konutlar ile emsal kira üzerinden vergilendirilmesi gereken maliklerin kolaylıkla tespitine olanak sağlayacak. Bu yolla gayrimenkul sermaye gelirinin rasyonel vergilendirilmesi yapılabilecek ve vergi gelirlerinde ciddi artış sağlanacak."

e-kira kontratı uygulaması nasıl kullanılacak?

Tanrıvermiş, dijitalleşen kira sözleşmelerinin işlemleri hızlandırarak gayrimenkul yatırımlarını daha cazip hale getireceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:  "Düzenlemeyle kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak sözleşme doğrudan ev sahibi veya yetkilendirdiği sorumlu gayrimenkul danışmanı tarafından e-Devlet üzerinden internet tapu bağlantısı kurularak gerçekleştirilmeli. Kiracı ve kefiller de elektronik imza atabilmelidir. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılması için öncelikle mevzuatta yeni düzenleme yapılması, malikin talep etmesi halinde alınacak kefillerin ıslak imza yerine elektronik imza atmaları ve depozito parasının sözleşmede belirtilmesi mümkün kılınmalıdır."

Piyasa hakkında güncel bilgi sağlayacak

Geçiş sürecinde konut cinsi değişikliğinin yapılması gerektiğini ifade eden Tanrıvermiş, konut varlığının yaklaşık 7 milyonunun henüz cins değişikliğinin yapılmadığını, bunun da e-Devlet üzerinden internette tapu sayfasına bağlanılarak doğrudan malik veya vekalet verilecek sorumlu danışman tarafından sözleşme hazırlanmasına imkan vermeyeceğini belirtti.

Tanrıvermiş, "Kira ücretinin sistem üzerinden görülebilmesi, kiracılara ve ev sahiplerine bölgelerindeki piyasa koşulları hakkında doğru ve güncel bilgi sağlayacak. Ayrıca, e-Devlet sisteminden kira bedelleri izlenerek, aşırı artışlar tespit edilecek ve gerekli müdahalelerde bulunulabilecek. Bu da fahiş kira artışlarının önlenmesine yardımcı olacak." dedi.

Editör: Şule Coşkun