Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı sendikaların tasarruf tedbirleri kapsamında kamuda servislerin kaldırılması, 3600 ek gösterge düzenlemesinin hayata geçirilmesi ve diğer taleplerin karşılanması için 24 Temmuz günü Bolu'dan başladıkları yürüyüş bugün Ankara'da sona erdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde sona eren yürüyüşte Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan ile Enerji Bir-Sen Genel Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul basın açıklaması gerçekleştirdi.

Burada açıklamalarda bulunan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, daha önce basın toplantısı ile taleplerini ilettiklerini, talepleriayrıca kokart olarak yakalarında taşıdıklarını ve ardından kitlesel basın açıklaması düzenlediklerini belirtti.

Yazgan, bunun yanı sıra dilekçe kampanyaları düzenlediklerini de söyleyerek; “24 Temmuz'da Bolu'dan Ankara'ya yürüyüş eylemimizi gerçekleştirdik. Bolu'dan buraya her metresini kamu çalışanları için adımladık. Her bir günü kamu çalışanlarının bir sorunu için yürüdük” dedi.

Yürüyüş taleplerini de açıklayan Yazgan, “Emekten tasarruf olmaz diye yürüdük. Toplu sözleşme kazanımlarından geri dönüş yok diye yürüdük. Servisler toplu sözleşme kazanımıdır, geri alamazsınız diye yürüdük. 3600 ek gösterge birinci dereceye gelen herkese verilmelidir diye yürüdük. Mülakatın gitmesi, liyakatın gelmesi için yürüdük. Memurlara kira yardımı için yürüdük” dedi.

“Amacımız meydan okumak değil, kazanımlarımıza sahip çıkmak”

Memurların büyük iş adamları, holding sahipleri gibi muhatap alınmak ve taleplerine karşılık verilmesini istediklerini dile getiren Yazgan, “Amacımız meydan okumak değil, kazanımlarımıza sahip çıkmak, taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getirmek. Şirketlere, patronlara vergi affı var, memurun servisi yok, mesaisi yok. Emekli maaşları zaten içler acısı. Emekli maaşlarıyla ilgili de acil bir şekilde düzenleme yapılması lazım. Onun için yürüdük, yine yürürüz. Yeter ki kazanımlarımız gasp edilmesin. Doktorasını yapmış, masterını yapmış yardımcı hizmetler sınıfındaki arkadaşlarımızın genel idare hizmetler sınıfına geçirilmesi ve yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması için yürüdük” ifadelerini kullandı.

“Tüm Türkiye'de bir günlük iş bırakıyoruz”

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul ise, 9 gündür kamu görevlilerinin mağduriyetini duyurmak için yollarda olduklarını, mola verdikleri yerlerdeki vatandaşların kendilerinin mücadelesini desteklediğini aktardı.

Tonbul, “Biz iki defa Maliye Bakanlığı önünde eylem yaptık. Bolu'dan Ankara'ya yürüdük. Bugün de Çalışma Bakanlığının önünde eylemimizi yapıyor ve tüm Türkiye'de bir günlük iş bırakıyoruz. Mağduriyetimiz giderilene kadar da eylemimizden vazgeçmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

“Başaramayınca tasarruf tedbirleri genelgesinin içerisine koydular”

Türkiye'nin yıllardır yürüttüğü politikanın sosyal diyalog zeminine dayandığını sözlerine ekleyen Tonbul, “Bugüne kadar bütün zorlu süreçleri konuşarak ve iletişim kurarak aştık. Bugün ne hikmetse durum tam tersine döndü. Toplu sözleşme ile aldığımız kazanımları, Maliye bürokratları yazıları ile engellemeye çalıştılar. Başaramayınca tasarruf tedbirleri genelgesinin içerisine koydular. Uluslararası güvenceye sahip toplu sözleşme hükümlerini genelge ile işlevsiz hale getirmeye çalıştılar. Bilinmelidir ki tasarruf israftan yapılır, memura verilen hiçbir hak israf değildir” diye konuştu.

Genç Sağlık Sendikası Dev Sosyal Medya Etkinliğiyle Rekor Kırdı Genç Sağlık Sendikası Dev Sosyal Medya Etkinliğiyle Rekor Kırdı

Açıklamaların ardından Memur-Sen'e bağlı sendikaların eylemi sloganlarla sona erdi.

Editör: Şule Coşkun