Son yıllarda ABD kıyılarına vuran Mola tecta adlı güneş balığı türü, bu balığın sadece Güney Yarımküre'deki ılıman sularda yaşadığı teorisini sorgulatıyor. Bu durum, bilim insanlarının dikkatini çekiyor.

Ayçiçeği yağı ithalatına yeni düzenleme Ayçiçeği yağı ithalatına yeni düzenleme

2019'da Kaliforniya kıyılarına vuran balık, yaklaşık 130 yıl aradan sonra ilk kez Kuzey Yarımküre'de görülmüştü. Daha sonra benzer olaylar yaşanırken uzmanlar, balığın Mola mola adlı daha yaygın bir güneş balığı türüyle karıştırılmış olabileceğini ve aslında bu yarımkürede daha sık görülebileceğini belirtiyor.

Seaside Akvaryumu, 3 Haziran'da 2,2 metre boyundaki bir güneş balığının Oregon'un Gearhart Sahili'ne vurduğunu iki gün önce duyurdu. Halk, bu devasa hayvanı görmek için sahile akın ederken Yeni Zelanda'dan deniz biyoloğu Mariann Nyegaard, akvaryumla temasa geçti.

2017 yılında Mola tecta türünü tanımlayan Nyegaard, Oregon'daki balığın görüntü ve doku örneklerini talep etti. Yapılan incelemeler sonucunda, hayvanın bu türe ait olduğu doğrulandı.

Nyegaard, balığın bugüne kadar örneklenmiş en büyük Mola tecta olabileceğini düşünüyor.

Akvaryum yetkilileri, leş yiyicilerin balığın sert derisini delmek için zorlandığını belirttiği için, kıyıda bulunan hayvanın muhtemelen birkaç hafta daha orada kalabileceğini ifade etti.

Editör: Derya Sönmezler