Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen geniş kapsamlı bir araştırma, internet kullanımının insanların genel refahı ve yaşam memnuniyeti üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösterdi. 168 ülkeden toplam 2.414.294 kişinin katıldığı bu araştırma, 2006 ile 2021 yılları arasında yapılan Gallup Dünya Anketi verilerine dayanmaktadır.
İNTERNET VE YAŞAM MEMNUNİYETİ İLİŞKİSİ
Araştırmacılar, 15 ile 99 yaş arası bireylerden elde edilen verileri analiz ederek internet erişiminin yaşam memnuniyetini ortalama yüzde 8.5, olumlu deneyimleri ise yüzde 8.3 oranında artırdığını belirledi. Ayrıca, Oxford İnternet Enstitüsü bünyesindeki araştırmacılar, 33.000'den fazla istatistiksel model kullanarak internet bağlantısının refah üzerindeki etkilerinin yüzde 84.9'unun olumlu olduğunu tespit etti.
Andrew Przybylski, insan davranışı ve teknoloji üzerine profesör, araştırma bulguları hakkında şu ifadeleri kullandı: "Genel olarak, interneti benimseme tahminleri ile refah sonuçları arasında ortalama ilişkilerin tutarlı olduğunu gördük; internete erişimi olan veya interneti aktif olarak kullananlar, diğerlerine göre anlamlı derecede daha fazla refah bildiriyor."
DİKKATE ALINAN GÖSTERGELER VE SONUÇLAR
Araştırma kapsamında refah; yaşam memnuniyeti, günlük olumlu ve olumsuz deneyimler, sosyal refah, fiziksel refah, topluluk refahı ve amaca yönelik deneyimler olmak üzere sekiz farklı gösterge üzerinden değerlendirildi. Çalışma ayrıca, eğitim, gelir ve sağlık gibi faktörleri de göz önünde bulundurdu.
Ancak, araştırmada internet kullanımının toplum refahı üzerindeki olumsuz etkileri de saptandı; özellikle 15 ila 24 yaş arası kadınlar arasında bu negatif ilişkilerin yüzde 4.9'unu oluşturduğu belirlendi. Prof. Przybylski, çevrimiçi dünyanın güvenliğini artırmak için gerekli adımların önyargılardan arındırılmış bir şekilde atılması gerektiğine dikkat çekti: "Bu biraz klişe ama olağanüstü iddialar olağanüstü kanıtlar gerektirir. Eğer çevrimiçi dünyayı gençler için daha güvenli hale getireceksek, bunu güçlü ön yargılarla ve herkese uyan tek çözümle yapamayız. Verilerin fikirlerimizi değiştirmesine karşı duyarlı olduğumuzdan gerçekten emin olmalıyız."
Araştırmanın sonuçları, Amerikan Psikoloji Derneği'nin Teknoloji, Zihin ve Davranış dergisinde yayınlandı. Bu bulgular, internetin insan hayatındaki yerini ve etkilerini daha iyi anlamak adına önemli bir kaynak teşkil ediyor.