Özel sektörde çalışan öğretmenler, "taban maaş" haklarının geri verilmesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önündeki protestolarına devam ediyor. MEB önüne tahta getiren öğretmenler, asgari ücretle nasıl geçinemediklerini tahtada anlatıyorlar. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi bir grup öğretmen, 9 gün önce başlattıkları eylemi sürdürüyor. MEB önünde bir araya gelen öğretmenler, "Öğretmenler asgari ücretle mi geçinsin Sayın Tekin?" yazılı pankart açtı. Matematik Öğretmeni Elif Açıl, Bakanlığın önüne getirdikleri ders tahtasında, aldıkları maaş ile nasıl geçinemediklerini şöyle anlatıyor: "7 yıldır özel sektörde matematik öğretmenliği yapıyorum. Asgari ücretle nasıl geçineceğimizi Bakan Yusuf Tekin'e soruyoruz. Kendisi bizlere asgari ücreti reva görüyor. Bugün Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı önünde küçük bir hesap yapıyoruz. Asgari ücret 17 bin TL. Dört kişilik bir ailenin barınması ortalama 15 bin TL. Faturalar; elektrik, su, internet, telefon gibi harcamalarımız çok yaşamsal harcamalarımız. Dört kişilik aile için 5 bin TL. Pazar ve market alışverişimiz var. Haftanın 3-4 günü kırmızı et yememiz önerilirken bizler kırmızı ete, beyaz ete ulaşamıyoruz. Sebze, meyve bile almaya zorlanıyoruz. Pazar ve markette de 5 bin TL diye not alırsak toplamda 25 bin TL gibi bir aylık giderimiz mevcut ama bizim gelirimiz 17 bin TL. 8 bin TL borçlanarak biz ayı bitiriyoruz. Bu da yıllık 96 bin TL borca denk geliyor. Bakan Yusuf Tekin'e sesleniyoruz. Gelin birlikte hesap yapalım. Bu problemin çözümünü taban maaş olarak birlikte belirleyelim. Bizi de kamudaki öğretmenlerden ayırmadan öğretmenlerin bakanı olmaya davet ediyoruz Bakan Yusuf Tekin'i."


"Kimseden lütuf beklemiyoruz"
ANKA Haber Ajansı'na açıklama yapan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Ankara İl Temsilcisi Mahmut Yıldırım, öğretmenlerin geçim sıkıntısı nedeniyle verimli ders veremediğini ve bu durumun öğrencileri de olumsuz etkilediğini belirtti. 
"Öğretmenlik Meslek Kanunu"na eklenmesi planlanan bir madde ile özel sektör öğretmenleri için "taban maaş" talep ettiklerini ifade eden Yıldırım, taban maaşın özel sektörde çalışan öğretmenlerin, kamudaki meslektaşlarıyla aynı ücreti almasını sağlayacağını vurguladı. Yıldırım, "Bu oldukça basit bir talep. Biz kimseye lütuf ya da sadaka beklemiyoruz. Aynı işi yapıyorsak, aynı eğitimi veriyorsak, bunun karşılığını kamudaki öğretmenlerle aynı ücret alarak almamız gerekir" şeklinde konuştu.

"Öğretmenler mağazada çalışıyor, garsonuk yapıyor"
Uzun süredir bu konuda kampanyalar düzenlediklerini, TBMM önünde eylemler gerçekleştirdiklerini ve Milli Eğitim Bakanı ile görüşmeler yaptıklarını dile getiren Yıldırım, şunları ekledi: 
"Bakan ile görüştük. Bize verdiği söze göre nisan ayında bu kanunun çıkacağını ve özel sektördeki öğretmenlerin statülerinin kamudaki öğretmenlerle eşitleneceğini söylemişti. Ancak mayıs ayına geldik ve ne böyle bir yasa çıktı ne de bize verilen sözlerin tutulacağına dair bir işaret var. Açıkça 'bizim gündemimizde böyle bir şey yok' dedi sonraki açıklamasında. Eğitim nöbetimiz memleketin her yerinde devam ediyor. Ankara'da Meclis Parkı'nda 9. günümüzü dolduruyoruz. Tüm kamuoyunu, tüm aileleri bu nöbete destek vermeye çağırıyoruz çünkü eğitim hepimizi ilgilendiriyor. Öğretmen arkadaşlarımız geçinememekten dolayı mağazalarda çalışıyor, garsonluk yapıyor, inşaatlarda çalışıyor. İş cinayetlerinde hayatlarını kaybediyorlar. Geçinememekten dolayı intihar eden arkadaşlarımız var. Tüm bunların şahidiyiz. Derslerde 'kira nasıl ödenecek?', 'kredi kartı borcu nasıl ödenecek?', 'bugün karnımızı nasıl doyuracağız?' diye düşünürken öğrencilere yeterince faydalı olamıyoruz. Öğrencilerimiz bunu fark ediyor. 'Hocam, bugün üzgünsünüz. Bir şey mi oldu?' diye bize soruyorlar. Bu çok önemli bir durum. Herkesin bunu görmesini istiyoruz. Bu taban maaş talebi çok acil."

DİSK'ten 2024 ve 2025'te emekli olacaklar için adalet çağrısı DİSK'ten 2024 ve 2025'te emekli olacaklar için adalet çağrısı


 

Editör: Derya Sönmezler