Haber analiz sitesi Vox'da yayımlanan bir makaleye göre, performansa dayalı ödeme sistemi ABD ve İngiltere'de beklenen sonuçları vermedi.

Teoride doktorların daha kaliteli sağlık hizmeti sunması amacıyla geliştirilen bu ödeme sisteminin pratikte etkisiz kaldığı vurgulanıyor. Makalede, "Doktorlara daha iyi sağlık sonuçları için ikramiye vermek teoride iyi bir fikir. Ancak uygulamada başarıya ulaşmıyor ve bu durum doktorların en hasta olan hastalarla ilgilenmekten çekinmesine bile neden olabiliyor." şeklinde açıklamalar yer aldı.

Stephen B. Soumerai ve Ross Koppel imzasıyla yayımlanan makalede “Ekonomistler, bu tür finansal teşviklerin doktorları performanslarını iyileştirmeye ve gelirlerini artırmaya motive ettiğini savunuyor. Teoride, bu hasta sonuçlarını iyileştirmelidir. Ancak pratikte, performansa göre ödeme basitçe işe yaramıyor . Daha da kötüsü, en iyi kanıtlar, doktorlara eğitim aldıkları işi yapmaları için ekstra para vermenin hastaların sağlığına zarar verecek şekilde ters tepebileceğini ortaya koyuyor.” denildi.

2025 yılında trafik cezaları zamlanıyor: Sürücüler için yüksek maliyetler kapıda 2025 yılında trafik cezaları zamlanıyor: Sürücüler için yüksek maliyetler kapıda

Sağlık profesyonellerinin ekonomik havuç ve sopalara labirentlerdeki fareler gibi tepki vemediklerinin belirtildiği makalede “Önde gelen sağlık ekonomisti Uwe Reinhardt’ın dediği gibi , “Herkesin profesyonelliğinin ve herkesin iyi niyetinin bahşişlerle satın alınması gerektiği fikri tuhaftır.” denildi.

Makale şu sonuç tespitiyle bitiyor:

“Ayrıca, soyut ekonomik teorinin ve şüpheli ekonomik modellerin politika yapımındaki rolünü yeniden düşünmeliyiz. İnsan faaliyetlerinin çoğu basit finansal teşviklere atfedilebilse de, hepsi atfedilemez ve atfedilmemelidir. Bu sadece akademik bir argüman değil. Amerika, tıbbi bakıma diğer tüm uluslardan daha fazla para harcıyor ancak ikinci sınıf sonuçlar elde ediyor. Sağlık hizmetlerine yaptığımız büyük yatırımları yönlendirmek için daha iyi araştırmalara ve daha gerçekçi teorilere ihtiyacımız var.”

Editör: Şule Coşkun