Radyasyondan korunma alanında görev yapacak personelin eğitim süreçleri ve bu eğitimleri verecek tüzel kişilerin taşıması gereken şartlar netleştirildi. Nükleer Düzenleme Kurumunun hazırladığı yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu düzenleme kapsamında, eğitim kurumlarının yetkilendirilmesi, sınav ve sertifikasyon süreçleri için uygulanacak kurallar belirlendi. Eğitimler, katılımcılara gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmayı amaçlayan teorik ve uygulamalı derslerden oluşacak. Teorik eğitimler, ilgili kuruma bağlı olarak sınıf ortamında veya çevrim içi gerçekleştirilebilecek.
Eğitim içerikleri, faaliyetin türü ve sorumluluklara uygun şekilde belirlenecek ve ihtiyaç duyuldukça güncellenecek. İyonlaştırıcı radyasyon içeren alanlarda çalışacak personelin eğitimi için yetkili kuruluşlar, ilgili kurumdan onaylı yetki belgesi almak zorunda olacak.
Eğiticilerde aranacak şartlar
Eğiticilerde, mühendislik, fen veya tıp fakültelerinden mezun, eğitim vereceği konularda veya radyasyondan korunmaya yönelik faaliyetlerde en az beş yıl çalışmış, ilgili eğitim kodunu kapsayan başarı sertifikasına ve iletişim, sunum, bilgi aktarma becerisi, iletişim teknikleri ve zamanı etkin kullanma konularında eğitim sertifikasına sahip olmaları şartı aranacak.
Kuruluş, eğitimleri vermek üzere yetki belgesi almak için işlem ve hizmet bedelini ödeyerek kuruma başvuruda bulunacak ve başvuru sırasında sunulan bilgi, belge ve planların uygunluğu kurum tarafından değerlendirilecek. Yetki belgesi verilen kuruluşlar, kurumun resmi internet sayfasında duyurulacak.
Belirlenen faaliyetlerde görev alacak personel için radyasyondan korunmaya ilişkin yeterliliğe ulaşıldığının tespitine yönelik eğitim programına dair kurum tarafından sınav yapılacak veya yaptırılacak.
Öte yandan, nükleer tesislerde yürütülen radyasyon uygulamaları hariç olmak üzere, bu tesislerde görev alacak personelin radyasyondan korunmaya yönelik eğitimleri bu yönetmeliğin kapsamı dışında bırakıldı.
–– Radyasyondan Korunma Eğitimlerine İlişkin Yönetmelik