Kars Aile Mahkemesi, bebeklerinden topuk kanı alınmasına karşı çıkan bir aileye ilişkin Sağlık İl Müdürlüğü’nün 'çocuğun sağlık tedbirlerinin alınması' talebini reddetti. Bu gelişme üzerine Sağlık Bakanlığı, karara itiraz ederek istinaf başvurusunu başlattığını duyurdu.
Bakanlık, Kars Aile Mahkemesi'nin 'Yenidoğan Tarama Programı' çerçevesinde topuk kanı alınmasına yönelik kararını istinaf mahkemesine taşıyacaklarını açıkladı. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, mahkemenin kararının henüz kesin hüküm taşımadığına vurgu yapıldı.
“Karar Kesin Değil”
Açıklamada, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında alınan topuk kanının bebeklerin sağlığı için kritik bir öneme sahip olduğu belirtildi. Bu uygulamanın, çocuklarda erken teşhis ve tedavi sürecini başlatmak amacıyla yapıldığı vurgulandı. Bakanlık; "Kesin hüküm niteliği taşımayan mezkur kararın hatalı olduğunu değerlendirdiğimizden, bu karara karşı Bakanlığımızca istinaf yoluna başvuru süreci ivedilikle başlatılmıştır. Hukukun, adalet ve doğruluk temelinde vereceği karara olan inancımız tam olduğundan, yargı süreci sonuçlanıncaya kadar Yenidoğan Tarama Programı aynı şekilde devam edecektir." şeklinde bir açıklama yaptı.
Olayın Arka Planı
Kars'ta yaşayan K.S. ve S.S. çifti, yenidoğan bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddetti. Ailenin bu konuda ikna edilememesi üzerine Sağlık İl Müdürlüğü, konuyu mahkemeye taşıdı.
Topuk Kanı Taramasının Önemi
Türkiye'de her yeni doğan bebek, fenilketonüri, konjenital hipotiroidi, kistik fibrozis ve biyotinidaz eksikliği gibi hastalıklar açısından taramadan geçiriliyor. Bu taramalar, bebeklerin ileride geri dönüşü olmayan sağlık sorunları yaşamalarının önüne geçmeyi amaçlıyor. Topuktan alınan birkaç damla kan, bebeklerin sağlıklı bir geleceğe adım atması için kritik bir rol oynuyor.