Ceyhan, Çankırı, Kırşehir, İzmir, Menemen... 31 Mart yerel seçimlerinin ardından başlayan işten çıkarma furyası Tepebaşı Belediyesi ile devam ediyor. CHP'li Tepebaşı Belediyesi, küçülme gerekçesiyle 55 işçiyi işten çıkardı.

Seçim sonrası EYT'li işçilerin işten çıkarılacağı söylentilerinin yayıldığını belirten bir işçi, "Ancak çıkarılanlar EYT'li değil. Hatta son dönemde işe girenler çıkarıldı," dedi. Üyesi oldukları Genel-İş yöneticilerini eleştiren işçi, "Bir sorun bildirdiğimizde ilk defa bizden duyuyorlar ve şaşırıyorlar. Geçenlerde promosyon ihalesi vardı ve canlı yayınladılar. Belediye başkan yardımcısı bankalarla pazarlık yaparken 'Ben işçimi ezdirmem' diyordu. Bizim sendika şube başkanı ise sadece izliyordu. Bu durum, belediyenin sendikanın ne kadar etkisiz olduğunu gösteriyor. Yarın toplu sözleşme süreci başladığında 'Ben ne dersem o olur' diyorlar açıkça," ifadelerini kullandı.

Belediye işçisi, sorunları belediye yönetimiyle görüştüklerinde ise, "Haklısınız, sorunlar var. Belediyede durum bu. Kendinize daha iyi bir iş bulabilirsiniz," şeklinde yanıt aldıklarını belirtti.

"FAZLA MESAİNİN KARŞILIĞI İZİN"
Fazla mesai ücretlerinin izin olarak dönüştürüldüğünü belirten bir işçi, “İnsanlar zaten geçim sıkıntısı çekiyor. Hafta sonu çalışmak bir miktar para kazanmalarına yardımcı oluyor. İzin olarak verilmesi anlamsız, kimse Pazar çalışıp Çarşamba izin yapmak istemez. Zaten çocuklar ya işte ya okulda. Ayrıca toplu sözleşmede fazla mesailerin ücret olarak ödenmesi gerektiği yazıyor. Ancak mevcut sendika yöneticileri bu kazanılmış haktan taviz veriyor. Yaz aylarında toplu sözleşme süreci başlayacak ama ne bir taslak ne de işçilerle görüşme var,” dedi.

İşten çıkarılanlar için geçerli bir neden olmadığını söyleyen başka bir işçi, “Bir yandan bakıyorsun aynı aileden 10 kişi var ama hiçbiri çıkarılmamış. Tepebaşı Belediyesinde işçi fazlalığı varsa nedeni bu tür torpil. Ama suçsuz insanları işten çıkaramazsın,” dedi.

Geçen toplu sözleşme döneminde bazı kazanımlar elde ettiklerini ve fazla mesailerin ücret olarak ödenmesinin bu kapsamda olduğunu hatırlatan işçi, “Şehir merkezinde büyük yürüyüşler yapmıştık. Ancak o dönemki mücadeleci sendikacılık hem sendika merkezi hem de belediyeyi rahatsız etti. Yeni yönetim işçiler için tam bir hayal kırıklığı oldu. Hemen mesai ücretleri kaldırıldı. İşten çıkarmalar da cabası. ‘Bu işçiler imza verip kendileri çıktı’ denerek sendikacılık yapılmaz. İşçiyi buna mecbur bıraktırmışlar. Ya imzalayacak ya da tazminatsız işten atılacak. İşçiler bu yönetimi seçti ama şimdi pişmanlar. Sendikacılar yüksek maaş alıyor, masrafları sendika karşılıyor. Bu koltuğu bırakmak isterler mi? Belediye ile karşı karşıya kalmak isterler mi?” diye konuştu.

FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ ÖDENSİN
Tepebaşı Belediyesinden bir grup işçi

Merhaba Evrensel okurları, biz Tepebaşı Belediyesinde çalışan işçileriz. Şu an bizim canımızı en fazla sıkan konu fazla mesai ücretlerimizin ödenmemesi, bunun yerine izin verilmesi. Biz ne zaman çağrılsak hemen işimizin başında olduk. Bizim için fazla mesai ücretleri bir nefes alma haliydi. Aylık bazen 6-7 bin lira ek para geçiyordu elimize. Bu durum da bizi rahatlatıyordu. Kimimizin kirası çıkıyordu, kimimiz çocuğumuzun servis parasını ödüyorduk, kimimiz market masrafını çıkarıyordu. Ama bundan bile mahrum bırakıyorlar.

TİSK ve Bakanlık arasında 100 bin yeni istihdam için iş birliği protokolü imzalandı TİSK ve Bakanlık arasında 100 bin yeni istihdam için iş birliği protokolü imzalandı

Belediyenin bu uygulamadan vazgeçmesini istiyoruz. Vazgeçmediği takdirde sendika devreye girmeli diyoruz. Bizler zaten yoksulluk sınırının altında ücret alıyoruz, zor geçiniyoruz. Kimimizin kredi kartı, kimimizin kredi borçları var. Her gün her şeye iğneden ipliğe zam geliyor ve bizler ay sonunu zor getiriyoruz. Hem insanca yaşanacak bir ücret hem de insanca çalışma koşulları talep ediyoruz. Kimseden fazla bir ücret beklemiyoruz, talep etmiyoruz. Sadece hakkımız olanı istiyoruz, fazla mesai ücretlerimizi istiyoruz.

Öte yandan TİS sürecimiz devam ediyor. TİS sürecinin şeffaf ve açık yürütülmesini istiyoruz. Evet, bu sendika yönetimini biz seçtik. Ama bizlerin haklarını savunsun diye seçtik. Belediye yönetiminin karşısında el pençe divan dursun diye seçmedik. İzlenimimiz TİS’le alakalı belediye ne teklif ederse sendikacılar kabul edecek. Umarız tahmin ettiğimiz şekilde bir süreç yaşanmaz, sendika masaya ağırlığını koyar, bizlerin onay vermediği bir taslağa imza atılmaz.

Son olarak; küçülme bahanesiyle işten çıkarılan arkadaşlarımızın arkasındayız. Bütçe yok denilmesine inanmamızı kimse beklemesin. İnsanların ekmeğiyle oynamayın. Pek çok belediye işçisi arkadaşımız sıra bize ne zaman gelecek tedirginliği yaşıyor. Bu ‘kriz’ ortamında işsiz kalmak istemiyoruz. Bu durum biz işçilerin psikolojisini de olumsuz etkiliyor...

Editör: Derya Sönmezler