Turizmci Tolga Cömertoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Devlet Hava Meydanı İşletmesi çalışanlarının bekledikleri zam ve çalışma şartlarını alamadıkları için hava trafiğini yüzde elli yavaşlattıklarını öne sürdü.

Cömertoğlu, "Emeği ve ekmek hakkını aramayı suçlamam; haklılarsa hak verilsin. Ancak Türkiye'nin en çok döviz girdisi sağlayan, milyonlara iş kapısı olan Antalya turizminin nasıl etkilendiğini bir kenara bırakalım; saatte 90 iniş kalkış kapasitesi olan bir havalimanında sadece 38 iniş kalkış yaptırmak, uçakları havada dolaştırmak, yakıt giderlerini ve karbon izini artırdığı gibi, Allah korusun, büyük bir kazaya sebep olabilir! Bu vebal altında kalmamak ve bu kaosu düzeltmek için tüm yetkilileri ve STK'ları göreve çağırıyorum. İlk konuşmak bana düşüyorsa, herkesi bilgilendiriyorum" dedi.

Cömertoğlu iddia ve uyarılarının kaynağı olarak HTK-SEN'in sosyal medya hesabından  çalışmalarının karşılığını alamamaları nedeniyle  'inisiyatif almamak'  olarak tanımladıkları eylemini ortaya koyduklarını kamuoyu ile paylaşmalarına dayandırdı. 

TİSK ve Bakanlık arasında 100 bin yeni istihdam için iş birliği protokolü imzalandı TİSK ve Bakanlık arasında 100 bin yeni istihdam için iş birliği protokolü imzalandı


HTK-SEN'DEN YAPILAN AÇIKLAMA

HTK-SEN'den 18 Aralık günü yapılan açıklama şu şekildi:


Hava trafik kontrolörlerimizin özlük hakları için 7-17 Haziran 2024 tarihleri arasında inisiyatif almadan çalışma faaliyetimizi başarıyla gerçekleştirdik. Hava trafiğinin yoğun olduğu dönemlerde yaşanabilecek gecikmeler, kontrolörlerimizin ekstra sorumlulukları sayesinde asgari düzeyde tutuldu ve operasyonel aksamalar önlendi.

EUROCONTROL verilerine göre, inisiyatif alınmayan günlerde kalkış ve varışların zamanında gerçekleşme oranındaki %50'ye varan düşüş, bu katkının kritik önemini göstermektedir. Hava trafik kontrolörlerimizin çabaları, sektörde kırılan rekorlarla teyit edilmiştir. Ancak, bu emeklerin karşılığı verilmemiş, haklı taleplerine yanıt bulunamamıştır. İnisiyatif almadan çalışma, görev tanımının gerektirdiği çerçevede çalışmak anlamına gelmektedir. Avrupa ortalamasının üzerinde verimlilikte çalışan bu meslek grubunun talepleri, "iş barışı" gibi popülist yaklaşımlara kurban gitmekte ve kontrolörler sistematik şekilde mağdur edilmektedir. Bu tutum, ülkemizin çıkarlarıyla da örtüşmemekte olup, yerli ve milli duruş anlayışıyla çelişmektedir.

Bu çerçevede, haklı taleplerimiz konusunda farkındalık oluşturmak ve adımlar atılmasını sağlamak amacıyla Sendika Yönetim Kurulumuz, 20-30 Haziran 2024 tarihleri arasında inisiyatif almadan çalışma faaliyetini (İAÇ) sürdürme kararı almıştır. Bu faaliyet, taleplerimiz hayata geçirilinceye kadar kararlılıkla devam edecektir. Geçtiğimiz yılki İAÇ sürecinden sonra verilen sözlerin tutulmaması, bugün yaşanan sorunların sebebidir. Meşru taleplerimizin karşılanması için tüm sektör paydaşlarını gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. Üyelerimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Editör: Derya Sönmezler