İş dünyasının uzun süredir dile getirdiği iş gücü açığı talebine yanıt geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, "Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri"ni güncelledi. Yapılan bu düzenleme ile yabancı işçilerin istihdam, ücret ve mali yeterlilik gibi şartlarında önemli değişiklikler yapıldı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin uluslararası iş gücü politikasına göre çalışma izni başvurularının değerlendirildiği belirtildi. Bu politikanın temel amacının, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu iş gücünü öncelikle yerli kaynaklardan karşılamak, eğer bu mümkün değilse uluslararası iş gücünden destek almak olduğu vurgulandı.

Nitelikli iş gücü ve Türkiye’nin kalkınması

Açıklamada, nitelikli iş gücü veya yatırımcı olarak değerlendirilen yabancıların, Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlayacağı ifade edilerek, eğitim, mesleki deneyim, bilim ve teknolojiye katkı gibi unsurların önemine dikkat çekildi. Bu niteliklerin Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artırması açısından değerli olduğu belirtildi.

Yeni kriterler yürürlükte

Okullarda temizlik personeli sayısı artırıldı: 30 bin kişi göreve başladı Okullarda temizlik personeli sayısı artırıldı: 30 bin kişi göreve başladı

Bakanlık, uluslararası iş gücü hareketlerinin yönetilmesinde dengeli bir yaklaşımın gerektiğine vurgu yaparak, hem kolaylaştırıcı hem de koruyucu tedbirlerin birlikte yürütüldüğünü açıkladı. Güncellenen kriterler bugünden itibaren resmen yürürlüğe girdi.

Küresel, bölgesel ve ulusal gelişmeler ışığında Türkiye'nin iş gücü piyasasının dinamiklerinin değiştiği ifade edilirken, yeni düzenlemelerin bu değişikliklere uyum sağlamak amacıyla yapıldığı kaydedildi. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı;

"Bu kapsamda başta 12. Kalkınma Planı olmak üzere üst politika belgelerinde çizilen çerçeve, sektör/meslek/iş temelinde yapılan analizler, sektör temsilcilerinin talepleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri, idari kayıt ve veriler ile benzeri hususlar dikkate alınarak ihtiyaçlar doğrultusunda; nitelikli yatırımcı ve iş gücünün ülkemize çekilmesi, yerli iş gücü arzının sınırlı kalması sebebiyle ihtiyacın karşılanamadığı alanlarda yabancı iş gücünden tamamlayıcı mahiyette faydalanılması, yerli iş gücüyle ihtiyacı karşılanabilen sektör/meslek/işler bakımından da koruyucu tedbirler alınması ve kayıtlı istihdamın artırılması amaçlarıyla çalışma izni değerlendirme kriterleri güncellenmiştir.

Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nin 22'nci maddesi gereğince güncellenen 'Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri' 1 Ekim tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Yapılan yeni düzenleme kapsamında; genel değerlendirme kriterleri olarak da bilinen 'istihdam', 'ücret' ve 'mali yeterlilik' kriterleri güncellenmiş, muhtelif sektör/meslek/işler için gerekli koşullar ve kriterler düzenlenmiş ve genel değerlendirme kriterlerinden istisna tutulacaklar belirlenmiştir."

Editör: Şule Coşkun