Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları önceki gün açıklandı ve ÖSYM tarafından Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu da yayımlandı. Kılavuz, adayların üniversite tercih sürecini belirleyen önemli detayları içeriyor. Tercihler, 25 Temmuz ile 2 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Bu yıl üniversitelerde toplam 1 milyon 58 bin 345 kontenjan bulunuyor.

Özellikle 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde ikamet eden adaylar için merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan programlarda özel kontenjanlar ayrılacak. Ayrıca, 34 yaşını tamamlamış kadınlar, şehit eş ve çocukları ile gazi eş ve çocukları ve gazi olan adaylar için de özel kontenjanlar mevcut.

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik gibi programları tercih edecek adaylar için başarı sıralaması uygulaması devam edecek. Adaylar, tercihlerini yaparken bu özel durumları ve kontenjanları dikkate alarak karar verecekler.

60 BİNDEN FAZLA AZALDI

2024-KPSS Ön Lisans Sınav Sonuçları Açıklandı 2024-KPSS Ön Lisans Sınav Sonuçları Açıklandı

Maalesef geçen hafta açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, birçok aday için beklenen başarıyı getirmedi. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, özellikle matematik bölümüne giren adayların memnun olmadığını, Türkçe ve sözel bölümlerinde yüksek net çıkaran adayların da istedikleri sıralamaları elde edemediğini belirtti. Ünsal, tercih yapacak aday sayısında 150 bin kişilik bir düşüş yaşandığını ve kontenjanlarda da 60 binin üzerinde azalma olduğunu vurguladı. Yeni açılan bölümler olsa da özellikle kontenjanları düşürülen bölümlerde yerleşme şansının azaldığını dile getirdi. Adaylara, tercih yelpazesini geniş tutmaları ve 24 tercih hakkını kullanarak şanslarını artırmaları önerisinde bulundu.

EŞİT AĞIRLIK VE SÖZELDE

Ülkemizde geçen hafta gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarıyla ilgili analizler yapılmaya devam ediyor. Eğitim uzmanları, sayısal bölümde büyük sürprizler olmadığını ancak eşit ağırlık ve sözel bölümlerde rekabetin daha yoğun olacağını belirtiyor. Yabancı dil bölümlerinde ise standart durumun pek değişmediğine dikkat çekiliyor. Geçen yıla benzer şekilde tercih eğilimlerinin devam ettiği ifade ediliyor. Özellikle 2 yıllık bölümlerde sağlık bilimleri alanlarının, 4 yıllık bölümlerde ise bilişim mühendisliğinin en çok tercih edilenler arasında yer aldığı görülüyor. Bu durum, adayların tercih yaparken dikkate alacakları önemli faktörler arasında yer alıyor.

YAPAY ZEKÂ POPÜLER OLACAK

Ülkemizde eğitim ve kariyer tercihleri, yeni açılan bölümlerle şekillenmeye devam ediyor. Son yıllarda siber güvenlik ve yapay zekâ gibi alanlar, gittikçe artan ilgiyle karşılanıyor. Bu bölümler, tıp gibi geleneksel alanlar kadar popüler olmasa da adaylar arasında önemli bir tercih sebebi haline geliyor. Siber güvenlik ve yapay zekâ gibi teknoloji odaklı disiplinler, dijital dönüşüm sürecinde ve teknolojiye dayalı iş dünyasında kariyer yapmak isteyen adaylar için çekici hale geliyor. Bu yeni bölümlerde genellikle belirli bir sıralama şartı aranmıyor; ancak birçok üniversitenin önde gelen adayları tercih edeceği öngörülüyor. Bu durum, adayların tercih yaparken göz önünde bulunduracakları önemli bir husus olarak karşımıza çıkıyor.

6 KRİTİK NOKTA

- YKS tercihlerinin bu yıl çok daha kritik olduğuna dikkat çeken Eğitim Uzmanı Cihan Yeşilyurt, tercih yapacak adayların dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

1-Tercih listesinde ilk sıralarda (ilk 4 ya da 5 tercih) başarı sırasının üzerinde ve en çok istenilen bölümleri yazın.

2-Orta sıralarda (5 ile 18’inci tercihler) yerleşme olasılığı yüksek olan ve başarı sırasına yakın olan bölümlere yer verin.

3-Son sıralarda (19 ve 24’üncü tercihler) ise yerleşme olasılığının çok yüksek olduğu bölümlere yer vermek daha doğru.

4-Adaylar bir yükseköğretim programına yerleştirilmişse aynı yıl yapılacak olan ek yerleştirmelere başvuru yapamaz.

5-Tercih yapılırken istek sırası önemli. Açıkta kalmamak adına istenilmeyen bölümler tercih listesine alınmamalı.

6-Tercih edilen bölüm ve üniversiteye dair özel koşulları tercih kılavuzundan adayın mutlaka okuması gerekiyor.

YÖK’TEN VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE ÜCRET UYARISI

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih döneminin başlangıcı öncesinde YÖK, vakıf yükseköğretim kurumlarına eğitim öğretim ücretleri konusunda uyarılarda bulundu.  YÖK Başkanı Erol Özvar imzasıyla vakıf üniversitelerine gönderilen yazıda özetle “İlan edilen eğitim ve öğretim ücretlerinde TÜFE üzerinden resmi güncelleme oranları dışında herhangi bir ilave değişiklik yapılmamalı” denildi. YÖK geçtiğimiz yıl, 27 Mayıs 2023’te de vakıf üniversitelerini eğitim öğretim ücretlerine enflasyon oranının üstünde zam yapmamaları konusunda uyarmıştı.(Eğitim SERVİSİ)

Editör: Derya Sönmezler