Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun eylül ayına ait açlık ve yoksulluk sınırı araştırması, Türkiye'deki ekonomik sıkıntıları gözler önüne serdi. Rapora göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve kültürel bir yaşam sürebilmesi için gereken aylık gıda harcaması olan açlık sınırı, bir önceki aya göre 42 lira artarak 21 bin liraya çıktı. Yoksulluk sınırı ise bin 715 liralık artışla 65 bin 873 liraya yükseldi.

Araştırma, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gereken toplam harcama miktarının eylül ayında rekor seviyelere ulaştığını ortaya koyuyor.

Açlık sınırı, bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için ayda harcaması gereken minimum miktar olarak 21 bin lira olarak belirlendi. Yoksulluk sınırı ise barınma, giyim, ulaşım gibi diğer temel ihtiyaçları kapsayan harcamaları ifade ederek 65 bin 873 liraya yükseldi.

Raporda öne çıkan veriler:

"Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak her ay düzenli olarak yaptırmış olduğumuz aylık açlık ve yoksulluk sınırını belirleme Eylül ayı sonuçlarına göre açılış sınırı bir önceki aya göre 42 liralık bir artışla 21 bin lira olmuştur. Yoksulluk sınırı ise yine bir önceki aya göre, bin 715 liralık bir artışla 65 bin 873 lira olmuştur. Bu rakamlara baktığımızda, ülkemizde yedi milyon asgari ücretlinin, 17 bin liraya çalıştığını düşünürsek bu yedi milyon asgari ücretli vatandaşımız açlık sınırının dört bin lira altında bir maaşla yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor. Yine 12 bin 500 liraya çalışmak ve yaşamını sürdürmek zorunda kalan milyonlarca emekli ise açlık sınırından 9 bin 500 yüz lira daha aşağıda düşük bir rakamla yaşamını sürdürmek ve bu ülkede yaşamak zorunda kalıyor.

Sağlık-Sen'den Aile Hekimliği Raporu: Sevk Zinciri Önerisi Sağlık-Sen'den Aile Hekimliği Raporu: Sevk Zinciri Önerisi

Yılbaşından bu güne dokuz aylık sürede baktığımızda ise açlık sınırının 4 bin 517 liralık bir artışın olduğunu, yoksulluk sınırında ise 19 bin 35 liralık bir artışın olduğunu görüyoruz. Yani düşünebiliyor musunuz? 12 bin 500 liraya yaşamını sürdürmek zorunda kalan milyonlarca emeklinin şu andaki aldığı maaş açlık sınırının yüzde 59.5'ine denk gelen bir oran ve rakam olarak karşımıza çıkmaktadır. Her geçen gün zorunlu ihtiyaç maddelerimize, gıdaya, elektriğe, doğal gaza, taşımaya, suya zamların arka arkaya geldiği, mutfakta ve pazarda olağanüstü günlük fiyatların arttığı bir dönemde bu kadar güzel bir ülkede, bu kadar zenginlikleri olan bir ülkede emeklimiz, emekçimiz, asgari ücretlimiz bu çok zor koşullarda açlığa ve sefalete mahkum değildir. Bu ülkenin bütün yoksul emekçilerinin sorunları bizim sorunlarımızdır. İnsali koşullarda emeklerinin karşılığını alarak yaşamak haklarıdır."

Editör: Şule Coşkun