Sağlık-Sen, "Aile Hekimlerinin Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi" başlıklı çalıştay raporunu yayımladı. Raporda, aile hekimliği sisteminin mevcut sorunları ve geleceğe yönelik çözüm önerileri ele alındı.

Özellikle Sağlık Bakanlığının Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile ilgili yaptığı yeni düzenlemelere dikkat çekilirken, kademeli sevk zinciri getirilmesi gerektiği önerisi öne çıktı. Sağlık-Sen’in hazırladığı bu rapor, aile hekimliğinin daha etkin bir şekilde yapılandırılması için önemli adımların atılması gerektiğini vurguluyor.

Raporda "Aile hekimi başına düşen nüfus azaltılmalıdır. Öncelikle aile hekimliğinde sunulan hizmetin kalitesinin artırılması için hekim başına düşen nüfusun mevcut çalışanlar için gelir kaybına neden olmadan azaltılması elzemdir ve bunun için de aile hekimliği birimi ve aile hekimi sayısının artırılması gerekmektedir” denildi.

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay'dan asgari ücret eleştirisi: "6 ayda eridi" TÜRK-İŞ Başkanı Atalay'dan asgari ücret eleştirisi: "6 ayda eridi"

“Kademeli sevk zinciri uygulanmalı”

Aile hekimlerinin hastalık öncesi aşamada aktif rol alması gerektiğine ve Sağlık Bakanlığının Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile ilgili yeni hazırladığı düzenlemeye ilişkin kademeli sevk zinciri uygulamasına dikkat çekilen raporda, “Sevk zincirine geçiş davranış değişikliği ve sistemsel düzenleme gerektirdiğinden sürece yayılarak kademeli sevk zincirine geçmek gerekmektedir. Aile hekimi sevk istediği zaman MHRS’ye girip randevu almak zorunda olmalıdır. MHRS’de aile hekimine alan açılmalı ve aile hekimleri buradan sıra beklemeden aynı gün veya ertesi güne randevu alabilmelidir. Buna paralel olarak aile hekimliği birimi sayısı artırılarak aile hekimi başına düşen nüfus azaltılmalı ki sistem, aile hekimliğinde tıkanmamalıdır” diye belirtildi.

Raporda, aile hekimliğinde görev yapan aile sağlığı çalışanı sayısının artırılması gerektiği belirtilerek “Mevzuatta hekim başına en az bir aile sağlığı çalışanı olması gerektiği belirtilmektedir. Üç hekime ek bir aile sağlığı çalışanı daha planlaması kamu üzerinden yapılmalıdır. Aynı şekilde her ASM’ye bir tıbbi sekreter planlaması yapılmalıdır. Ayrıca ASM’lerde güvenliğin sağlanması için büyük ASM’lerden başlanarak güvenlik görevlisi istihdamı yapılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Aile hekimliği çalışanlarının yıllık izin sürelerinin artırılması gerektiği belirtilen raporda, aile hekimliği çalışanlarının tavan, destek ve teşvik ödemelerinin artırılması da istendi.

Editör: Şule Coşkun