,
Tarım Orkam Sen'in Adana Şubesi, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde çalışan işçilerin angarya şeklinde çalıştırılmasına karşı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, belirsiz mesailerin sonlandırılması talep edildi.
Eğitim Sen Adana Şubesi binasında yapılan açıklamayı Tarım Orkam-Sen Adana Şube Başkanı Eser Demirçin okudu. Demirçin, tarım sektöründe dış ticaretin serbest bırakılması ve tarımsal kamu işletmelerinin özelleştirilmesi politikalarının, desteklenen ürün sayısını azaltarak ve destekleme kapsamını daraltarak kamu emekçilerinin iş yükünü artırdığını belirtti.
Son iki yılda Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Alım ve Muhafaza Dairesi Başkanlığı'nda çalışan işçilerin, resmi tatiller de dahil olmak üzere haftalık dinlenme izni verilmeden çalıştırıldığını ifade eden Demirçin, "İşçiler, istekleri dışında sürekli il dışına gönderilmekte, özel durumları göz ardı edilmekte ve geçici görevlendirmelere tabi tutulmaktadır" dedi. Demirçin, konuyla ilgili açtıkları davayı sürdürdüklerini belirtti.
“BELİRSİZ MESAİLER PSİKOLOJİLERİ BOZDU”
Toprak Mahsulleri Ofisi'nde çalışan işçilere yılın neredeyse 12 ayı, tatil ve hafta sonları da çalıştırılmasının, Türkiye'de dört mevsim hasadın yapıldığı bir ülkede kölece çalışma koşullarını dayattığını belirten Demirçin, "Belirsiz mesai saatleri, gece geç saatlere kadar süren çalışma, iş güvencesizliği ve çalışma koşulları, işçilerin psikolojik ve ailevi sorunlarının artmasına neden olmaktadır" şeklinde konuştu.
“YENİ TASARRUF PAKETİ DAHA FAZLA ÖZELLEŞTİRME DEMEK
Demirçin, çiftçilerin artan girdi maliyetleri ve üretim koşullarının ağırlığı karşısında piyasa koşullarına mahkum edilmemesini vurgulayarak, "Toplumcu politikaların hayata geçirilmesi ve üreticinin ürününün tarlada çürümemesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak, bu sorunların çözümü için beklenirken, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) çalışan eksikliğinin, mevcut durumun iki katı olduğu halde, iş planlamasının çalışanlara yüklenmesini ve işgücü ihtiyacının göz ardı edilmesini kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu. Ayrıca, yeni tasarruf önlemleri ve kemer sıkma politikalarının asıl amacının kamusal hizmetleri özel şirketlere devretmek olduğunu belirten Demirçin, "Bu önlemlerin kamusal hizmetlerin özel şirketlere devredileceği, esnek çalışma modelinin teşvik edileceği, tasarruf iddiası altında daha fazla yoksulluk, işsizlik, güvencesizlik ve angarya çalışma getireceği açıktır" şeklinde konuştu.
“İSTİHDAM SAĞLANSIN, İNSAN ONURUNA YAKIŞIR ÜCRETLER VERİLSİN”
Demirçin, bu programların IMF'den kopyalandığını ve emekçilere çözüm olmadığını, aksine sorunları daha da büyüttüğünü belirterek, yeterli sayıda kamu emekçisinin istihdam edilmesini, angarya yaptıran yöneticilerin tespit edilip gerekli işlemlerin yapılmasını, fazla mesainin insan onuruna yakışır bir ücretle ödenmesini, alım ve satış tazminatı verilmesini, geçici görevlendirilenlere üç kat harcırah ödenmesini talep etti.