Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, “Sözleşmeli yöneticilik, erkek yöneticiliği sağlık sisteminde egemen kılıyor. Liyakatın olmadığı, kariyer ilkesinin göz ardı edildiği, sınav ve objektif ilkelerle değerlendirmelerin olmadığı, tek belirleyicinin siyasi partiler olduğu ortamda kadın yöneticiler makamlarda yer bulamıyor” ifadelerini kullandı.

DİSK'ten 2024 ve 2025'te emekli olacaklar için adalet çağrısı DİSK'ten 2024 ve 2025'te emekli olacaklar için adalet çağrısı

Sağlık teşkilatlarında kadın yöneticilerin sayısının azlığı dikkat çekiyor. Merkez ve taşra teşkilatlarındaki yöneticilerin sadece yüzde 2'si kadınlardan oluşuyor. 81 ilde il sağlık müdürlerinin ise yalnızca 2si kadın. Sağlık çalışanları, “Sözleşmeli yöneticilik erkek yöneticiliği sağlık sisteminde egemen kılıyor” tepkisini gösteriyor.

"Üst yöneticilerin sadece yüzde 2’si kadın"

Sağlık teşkilatlarındaki “ayrıcalıklı koltuklar” gündemde yer alırken Sağlık Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatlarının yönetiminde kadınların kendine yer bulamaması da sağlıkçıların tepkisine sebep oluyor. Merkezi teşkilatta 1 bakan, 4 bakan yardımcısı ve 14 genel müdür ve kurum başkanının tamamının erkek olması da dikkatleri üzerine çekiyor. Bununla birlikte, merkezi teşkilatta üst yönetimlerde hiç kadın yer almazken, taşra teşkilatında da 81 ilin sağlık müdürlerinin 79’u erkek, yalnızca 2’si kadınlardan oluşuyor. Kadın yöneticiler de Denizli ve Kırklareli il sağlık müdürü olarak görev yapıyor. Merkez ve taşradaki toplam yönetici oranının yüzde 2’sinin kadın olmasına tepki gösteren sağlık emekçileri; “Çalışanların yüzde 57’sinin kadın olduğu teşkilatta üst yöneticilerin sadece yüzde 2’sinin kadın olması, ‘ne sorun tespitinde ne de sorun çözümünde bir adım yol alamayan teşkilat haline gelmemizi’ de açıklıyor” eleştirisini dile getirmektedir.

‘Kadın temsiliyeti yüzde 2’

Yalçınkaya, objektif kriterlerin olmadığı, kapalı, siyasi biat esaslı mülakatların esas alındığı atama yönteminin, kadın istihdamını ve işyerinde kadınların kariyer hakkını gasp ettiğini belirterek; “Nasıl kamuya girişte objektif kriterle yapılan sınavda kadın erkek dağılımı dengeli dağılıyorsa ve görev yapan sağlık emekçileri arasında bu denge mevcutsa, objektif kriterle kariyer ilkesi ile belirlenecek yönetici dağılımında da bu dengenin oluşması gerekirdi. Ancak kadın temsiliyeti maalesef  yüzde 2” dedi.

SES İş Yeri Temsilcisi Yalçınkaya, “Bu tablo dahi mülakat ve benzeri görevde yükselmede, kamuda süzgeçlerin neye hizmet ettiğini ve sonucunun ne olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle tüm atama ve görevde yükselmelerde mükattan sözleşmeli yöneticiliğe itiraz ediyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Şule Coşkun